Sterrenwacht Mira noemt einde van de wereld "onzin"

De Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen is met een speciale pagina op zijn website in het geweer gekomen tegen het idee dat de wereld op 21 december zou vergaan.

jrosquin

Mira verheugt er zich in een communiqué om dat de "doorsnee-Belg toch wel nuchter genoeg" is om de hele "nonsens" met een dikke korrel zout te nemen. Maar bovenop alles wat op het internet circuleert over veronderstelde Maya-voorspellingen, zonneuitbarstingen en planeetstanden krijgt de volkssterrenwachten "meer en meer - soms héél bezorgde - mails en telefoontjes".

Met een speciale webpagina www.mira.be/nl/einde_van_de_wereld heeft de Grimbergse volkssterrenwacht de meest frequente vragen van een wetenschappelijke achtergrond voorzien. "Als we hiermee -al was het maar één persoon- kunnen verlossen van zijn angsten (of zelfs te behoeden voor een wanhoopsdaad, wat her en der wereldwijd helaas al gebeurd is) dan lijkt het ons een succes", benadrukt Mira.

De pagina heeft het over statistiek en doemdenken, over wat er precies met "het einde van de wereld" wordt bedoeld, over de Maya's die volgens Mira het einde van de wereld niet hebben voorspeld en wiens kalender een "probleem" vormt, over planeetsamenstanden (die niet zo uitzonderlijk zijn), over de cyclus van de Zon en het effect van stormen op onze ster voor onze polen.

De enige conclusie volgens Mira is: "er zal op 22 december toch nog moeten gewerkt worden".

Info: www.mira.be/nl/einde_van_de_wereld

Foto: Belga

Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen