Gestrand vrachtschip op sleeptouw naar IJmuiden gebracht

Print
Gestrand vrachtschip op sleeptouw naar IJmuiden gebracht

Gestrand vrachtschip op sleeptouw naar IJmuiden gebracht

Het eerder deze week op drift geraakte vrachtschip Ocean Victory is dinsdag omstreeks 11.30 uur in de haven van IJmuiden aangekomen, liet de kustwacht weten. De berging van de Ocean Victory begon dinsdagochtend vroeg. Het schip lag voor de kust van Zandvoort voor anker, sinds het zondagavond op de Noordzee stuurloos raakte.

Lees ook: Vrachtschip raakt stuurloos voor Nederlandse kust

Volgens de kustwacht waren de weersomstandigheden dinsdagochtend gunstig genoeg voor de berging, die dan ook zonder problemen verliep. Aan de operatie namen vijf sleepboten deel.

De problemen met de Ocean Victory ontstonden toen het schip over een boei voer en de ketting van de boei in de schroef kreeg. Hulpdiensten hadden in de nacht van zondag op maandag door de harde wind en hoge golven grote moeite om te voorkomen dat het stuurloos geraakte schip zou vastlopen.

Maandagochtend bracht een helikopter bergingsinspecteurs aan boord om de situatie te beoordelen. Ze besloten dat het 170 meter lange schip 's avonds naar de haven in IJmuiden gesleept kon worden. Later op de dag bleek dat de wind toch niet voldoende zou afnemen en werd de bergingsoperatie uit veiligheidsoverwegingen verschoven naar dinsdagochtend.

Belga
Foto AFP