Dit zijn de quotes van het jaar (video)

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney, die het vorige maand in de strijd om het Witte Huis moest afleggen tegen Barack Obama, heeft van de Amerikaanse Universiteit van Yale de prijs "Quote van het Jaar" gekregen. Romney bezet zelfs de eerste twee plaatsen.

fvranckx

De eerste uitspraak van Romney dateert van mei, toen de Republikein tijdens een fondsenwerving het volgende liet optekenen: "47 procent zal toch op president Obama stemmen. Dit zijn mensen die afhankelijk zijn van de regering, die slachtoffer denken te zijn, die geen inkomensbelasting betalen,... Het is niet mijn job om me zorgen te maken over deze mensen, want ik zal ze nooit kunnen overtuigen om verantwoordelijkheid op te nemen voor hun eigen leven.".

Op de tweede plaats staat een andere uitspraak van Romney: "Ik heb mappen vol vrouwen binnengebracht op mijn kabinet". Die uitspraak deed Romney toen hij tijdens het tweede verkiezingsdebat vertelde dat hij als gouverneur van Massachusetts aan vrouwenorganisaties had gevraagd om vrouwelijke werkkrachten aan te brengen voor zijn kabinet.

President Obama bekleedt de derde, vierde en vijfde plaats, onder meer met een antwoord op een stelling van Romney: "U vermeldde de Navy en het feit dat we minder schepen hebben dan in 1916. Wel, we hebben ook minder paarden en bajonetten omdat de samenstelling van ons leger veranderd is".

De Republikein Todd Akin staat op de zesde plaats met zijn uitspraak over "legitieme verkrachtingen" die abortus overbodig maken: "Het vrouwelijk lichaam heeft manieren om zich af te sluiten van verkrachting".

De enige niet-politicus in het rijtje is de Zuid-Koreaans rapper Psy met "Oppan Gangnam style".

FiVr Foto's PhotoNews