Patrick Janssens vanaf 1 januari niet meer in Antwerpse gemeenteraad

Patrick Janssens zit vanaf 1 januari niet langer in de gemeenteraad van Antwerpen. Dat deelde hij zaterdag aan de nieuw verkozen sp.a-fractie in Antwerpen mee, zo meldt hij in een persmededeling. De sp.a zal de komende zes jaar in Antwerpen oppositie voeren.

tmas

"De afgelopen 10 jaar heb ik als burgemeester altijd geprobeerd een verzoenende rol te spelen, boven de partijpolitieke discussies te staan en op een constructieve manier met iedereen samen te werken. Ik was ervan overtuigd dat dit het beste was voor Antwerpen en voor alle Antwerpenaars. Het ligt niet in mijn aard en zou ook ongeloofwaardig zijn om nu plots een heel andere rol op te nemen", luidt het.

"Ik ben de vele tienduizenden kiezers die geloven in ons project voor Antwerpen zeer dankbaar en ben ervan overtuigd dat we dat project ook vanuit de oppositie verder kunnen en moeten bewaken. Maar dat gebeurt beter door andere mensen dan door een ex-burgemeester. In de nieuwe generatie die nu klaarstaat is bijzonder veel talent aanwezig en ik heb er alle vertrouwen in dat zij op een succesvolle manier zullen blijven werken aan de best mogelijke stad", besluit Janssens.

Naast de gemeenteraad laat Janssens volgens zijn woordvoerder ook een zitje in de Antwerpse districtsraad aan zich voorbijgaan. Hij blijft tot nader order wel Vlaams parlementslid. Over zijn verdere toekomst, al dan niet in de politiek, bestaat nog geen duidelijkheid. Janssens zal daar allicht pas over communiceren nadat hij zijn taken als burgemeester eind dit jaar heeft afgewerkt.

De uittredend burgemeester laat tot slot weten dat hij zich, "net zoals de voorbije weken, zal onthouden van commentaar over de politieke actualiteit". Janssens had begin november al een stap opzij gezet als onderhandelaar voor de toenmalige Stadslijst, omdat hij niet de illusie wilde wekken dat zijn persoon een akkoord met N-VA in de weg zou staan. Wat later eindigde de samenwerking tussen sp.a en CD&V en onderhandelde die laatste partij alleen verder met N-VA en Open Vld. Eind volgende week wordt in Antwerpen een bestuursakkoord verwacht.

Foto Belga

Meer over Patrick Janssens