Vijf jaar cel voor plannen van terreuraanslag

Print
Vijf jaar cel voor plannen van terreuraanslag

Vijf jaar cel voor plannen van terreuraanslag

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft Hasan H. veroordeeld tot 5 jaar effectief voor het plannen van een terroristische aanslag in ons land. Dertien andere personen werden vrijgesproken. Drie onder hen kregen wel een straf voor inbreuken tegen de wapenwetgeving.

Hoofdbeklaagde Hasan H. vertelde op een extremistisch forum over de plannen die hij had om een terroristische aanslag te plegen die 'heel Europa zou doen beven en groter zou zijn dan de aanslagen in Madrid'.

"Het is een verregaande vorm van intolerantie ten aanzien van andersdenkenden, een gebrek aan respect voor fundamentele mensenrechten en de democratische waarden van dit land", sprak rechter André Van Praet. "Het feit dat je de plannen niet hebt uitgevoerd, doet niets af aan de ernst ervan", luidde het verder.

Moslimstrijders in Tsjetsjenië

Onder de dertien andere beklaagden waren enkele Belgische en Nederlandse jongeren die zich wilden aansluiten bij moslimstrijders in Tsjetsjenië. Het federaal parket had straffen tot 7 jaar effectief gevorderd. Omdat niet duidelijk is bij welke groepering ze zich wilden aansluiten, acht de rechtbank het niet bewezen dat ze strafbare feiten wilden plegen en werden ze vrijgesproken. Drie Tsjestjenen die hen hielpen bij het vinden van een clandestiene route naar Tsjetsjenië, werden eveneens vrijgesproken.

Drie beklaagden werden wel veroordeeld wegens inbreuken op de wapenwetgeving omdat ze een wapen en munitie probeerden te verkopen. Zij kregen elk drie maanden met uitstel.

De beklaagden reageerden zeer uitgelaten op de vrijspraak. Het is onduidelijk of het federaal parket in beroep gaat.

De totale kostprijs van het proces bedraagt ruim 172.300 euro. Daarvan moet Hasan H. 9/20ste betalen, de drie andere veroordeelden 1/20ste en de Belgische staat betaalt de andere helft.

Belga

Foto: Bij de aanslagen in Madrid van 11 maart 2004 kwamen 191 mensen om het leven

Foto Photo News