Sinds 2007 al 121 zelfdodingen in politiecellen

Print
Sinds 2007 al 121 zelfdodingen in politiecellen

Sinds 2007 al 121 zelfdodingen in politiecellen

Tussen 2007 en midden 2011 waren er 121 zelfdodingen en 27 zelfmoordpogingen in cellen van politiecommissariaten. Na een daling in 2008 en 2009, is er vanaf 2010 een stijgende tendens waar te nemen. Dat zegde minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) aan Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld).

De zwaarst getroffen politiezones zijn die van Charleroi (acht zelfdodingen) en de Brusselse politiezones Zuid, Montgomery en Ukkel/Watermael-Bosvoorde/Oudergem, met telkens zes zelfdodingen. In Gent waren er vijf.

In de provincie Antwerpen prijkt Bodukap (Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Bonheiden) bovenaan met 2 zelfmoorden. Daarna volgen de zones Mechelen, Turnhout en Willebroek met 1 zelfmoord en de zones Rupel en Schoten met 1 poging.

In Limburg heb je telkens één zelfmoord in 3 zones: Beringen-Ham-Tessenderlo, Maasland en GAOZ (Genk, As, Opglabbeek, Zutendaal). Maar er zijn niet voor alle zones cijfers beschikbaar.

Milquet zegde nog dat elke opsluiting in een cel voorafgegaan moet worden door een fouillering van de persoon, die in de cel zal worden opgesloten. Men moet nagaan of hij geen voorwerpen of stoffen bij zich heeft waarmee hij zelfmoord kan plegen. Volgens Milquet worden de politiecellen constant bewaakt.

Lees ook: Arrestanten hebben voortaan duidelijke rechten

Eindelijk zijn er minimumnormen voor politicellen

JDW