Ergernis over gespijbel in Kamercommissie Justitie stijgt

Print
Ergernis over gespijbel in Kamercommissie Justitie stijgt

Ergernis over gespijbel in Kamercommissie Justitie stijgt

In de Kamercommissie Justitie stijgt de ergernis over het voortdurend gespijbel van de parlementsleden van de meerderheid.

Zopas zag de kersverse voorzitter Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) zich alweer verplicht om de voormiddagzitting van de Kamercommissie Justitie te schorsen omdat te veel leden van de meerderheid afwezig waren gebleven. Gisteren gebeurde dat ook al.

Melkveehouders

Bijna iedere week gebeurt het nu met minstens één zitting. Alle redenen zijn voor de leden van de meerderheid goed om te laat of niet te komen. Op de dag van de spoorstaking werd de Commissie afgelast omdat de Kamerleden "niet op tijd met de trein in de Kamer konden geraken", op de dag van de actie van de melkveehouders konden ze niet komen "omdat ze in de file stonden". Soms geraken ze er niet omdat ze "op hun schepencollege moeten zijn", of gewoon "omdat ze gaan pleiten".

Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) is altijd op tijd en de bodes zijn er ook altijd op tijd, ook zij die uit Dadizele en Zottegem moeten komen.

Erdman

Als zittingen toch doorgaan, beginnen ze minstens een half uur te laat. Deze week heeft de Kamercommissie Justitie al twee uur echt gewerkt. Bij de oppositie had vooral Stefaan Van Hecke (Groen) kritiek op deze laksheid, maar ook de nieuwe voorzitster Kristien Van Vaerenbergh wil nu echt komaf maken met dit gespijbel. Ze volgt hiermee de lijn van haar illustere voorganger Fred Erdman (sp.a; foto), die na het academisch kwartiertje de zitting schorste als niet voldoende leden van de meerderheid aanwezig waren.

Valérie Déom (PS) zag de actie van Van Vaerenbergh niet zitten. Ze dreigde ermee om stelselmatig afwezig te blijven als wetsvoorstellen van de N-VA zouden worden besproken. De PS is de jongste tijd echter wel altijd aanwezig.

Normaal gezien zou de Kamercommissie een belangrijk voorstel van Renaat Landuyt (sp.a) goedkeuren, waardoor de meeste procedurefouten niet meer automatisch tot een vrijspraak zouden leiden. Niet zo belangrijk natuurlijk.

JDW