Duurdere sigaretten doen ook zware rokers minderen

Print
Duurdere sigaretten doen ook zware rokers minderen

Duurdere sigaretten doen ook zware rokers minderen

De prijzen voor sigaretten zijn nog maar net gestegen of de regering heeft al een nieuwe verhoging van de accijnzen op tabak aangekondigd. Die prijsverhoging mag dan wel pijnlijk zijn voor de portefeuille, ze lijkt er wel voor te zorgen dat rokers de sigaret almaar vaker links laten liggen.

Onderzoekers van de Washington University School of Medicine vroegen tien jaar geleden aan meer dan 7.000 rokers hoeveel sigaretten ze dagelijks rookten. Drie jaar later was de prijs per pakje met bijna 40 eurocent gestegen, voornamelijk door verhoogde taksen, en herhaalden de onderzoekers hun enquête.

Wat bleek? Vooral zware rokers grepen na de prijsverhoging minder naar de sigaret. Daar waar de stijging groter was, werd minder gerookt. Zo staken mensen die voordien 40 sigaretten per dag rookten na een belastingverhoging van minstens 35 procent er 14 minder op.

In ons land heeft de Stichting tegen Kanker al jaren kritiek op het fiscale beleid van de regering omtrent rookartikelen. Ze vinden dat de belastingverhogingen in ons land niet ver genoeg gaan.

Archieffoto PhotoNews