België iets corrupter dan Barbados

Print
België iets corrupter dan Barbados

België iets corrupter dan Barbados

België staat dit jaar op de zestiende plaats in de wereldwijde corruptieranglijst van de ngo Transparency International. Twee derde van de 176 landen op de lijst kunnen als corrupt gecatalogeerd worden.

Transparency International geeft meer dan 170 landen elk jaar een score van 0 (zeer corrupt) tot 100 (amper corrupt). Twee derde heeft een score van minder dan 50.

Denemarken, Finland en Nieuw-Zeeland zijn de minst corrupte landen met een score van 90. België staat zestiende met 75 punten, net onder Barbados maar 'één punt minder corrupt' dan Japan en het Verenigd Koninkrijk. Helemaal onderaan staan Afghanistan, Noord-Korea en Somalië (score 8).

Binnen de eurozone gaan vooral Griekenland en Italië, twee landen die zwaar getroffen zijn door de crisis, achteruit. Ze scoren respectievelijk 36 en 42 punten op de corruptieschaal.

De ranglijst geeft slechts een perceptie van corruptie weer. De ngo baseert zich ervoor op gegevens van dertien internationale instellingen, zoals de Wereldbank en het World Economic Forum.

Belga