Brand- en autoverzekeringen duurder voor financiering brandweerhervormingen?

Print
Brand- en autoverzekeringen duurder voor financiering brandweerhervormingen?

Brand- en autoverzekeringen duurder voor financiering brandweerhervormingen?

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) belooft voor volgend jaar 15 tot 20 procent meer blauw op straat. Dat zal ze proberen te verwezenlijken "door de veiligheidsdiensten te reorganiseren en nieuwe technologieën aan te boren", zo zegt ze woensdag in de kranten van Sudpresse.

Milquet denkt ook aan een heffing van 2 of 3 euro op auto- of brandverzekeringen voor de financiering van de brandweerhervormingen.

Technologie

Vooreerst wil Milquet de rol van politie, leger, militaire politie en bewakingsdiensten "uitklaren". Daarnaast denkt ze onder meer dat laptops of smartphones in de politiewagens ervoor zouden kunnen zorgen dat pv's sneller opgesteld zijn.

"Wat nog niet betekent dat alle agenten een smartphone krijgen natuurlijk."

"Fatsoenlijke financiering"

De vicepremier denkt tot slot aan een beperkte heffing van zo'n 2 à 3 euro op de auto- of brandverzekering. Dat zou al snel 50 tot 80 miljoen euro kunnen opleveren voor de financiering en de hervorming van de brandweer, die met een tekort aan middelen kampt.

"Dat zou een fatsoenlijke vorm van extra financiering zijn om de hervorming te lanceren", vindt ze.

Milquet heeft de piste naar eigen zeggen "al 20 keer" op tafel gelegd tijdens het begrotingsconclaaf. Volgend jaar zal ze dat zeker opnieuw doen.

Belga
Foto PhotoNews