Rechter bestraft wilde spoorstakingen

Print
Rechter bestraft wilde spoorstakingen

Rechter bestraft wilde spoorstakingen

De Raad van State én de arbeidsrechtbank in Antwerpen geven de hoofdverantwoordelijke van de wilde spoorstaking van 10 januari in Berchem over de hele lijn ongelijk. De NMBS ziet in de uitspraken een belangrijk precedent: wilde spoorstakingen worden voortaan een pak moeilijker. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Amper 25 minuten duurde de actie in de seinpost van Berchem. Liefst 261 treinen liepen door de staking vertragingen op of werden geheel of gedeeltelijk afgeschaft. De NMBS was woedend, want in een protocol uit 2008 waren duidelijke afspraken gemaakt om zulke spontane acties te voorkomen.

De adjunct-stationschef van het seinhuis Blok 12 in Berchem werd door de spoorwegtop met één maand schorsing gestraft voor zijn deelname aan de wilde staking. De man trok daarop naar de rechter. Maar zowel de Raad van State op 6 november als de arbeidsrechtbank van Antwerpen op 27 november hebben, in kort geding, brandhout gemaakt van zijn verdediging.

De Raad van State noemt alle elf argumenten van de verdediging "niet ernstig" en stelt dat de NMBS "niet ten onrechte" aangeeft dat een goed sociaal overleg "onder meer het recht op mobiliteit van de burgers beoogt te vrijwaren".

De NMBS-top ziet in de rechterlijke uitspraken een mijlpaal en krijgt hiermee nu een belangrijk wapen tegen wilde stakingen in handen.

PVB
Foto Photo News