Vargas schenkt Anderlecht zege

Anderlecht is in extremis aan een blamage ontsnapt tegen het als laatst geklasseerde Cercle Brugge. In het slot zette paars-wit de 0-1 ruststand nog recht via een straschopdoelpunt van Biglia en de eerste treffer van Vargas.

fvranckx

Liefst 26 punten scheidden koploper Anderlecht en hekkensluiter Cercle en dat maakte de thuisploeg nog eens duidelijk in de beginfase. Mbokani mikte een kopbal hoog over en niet veel later waaide een voorzet van Kljestan langs iedereen heen. Cercle was gewaarschuwd en hield daarna de boel netjes gesloten.

Anderlecht kreeg geen vaart in zijn spel en dat liet Cercle toe om af en toe tegen te prikken. Halfweg de eerste helft was het bijna zo ver. Gudjohnsen draaide het leer naar de rechterbenedenhoek maar Proto stak er zijn vingertoppen tussen en belette zo de 0-1. Op de daaropvolgende corner kopte Wils nipt over. Paars-wit repliceerde met een flauwe kopbal van Mbokani.

De regerende landskampioen had in zijn laatste vijf westrijden liefst twintig keer gescoord maar slaagde er niet in om Verbist aan het werk te zetten. Vijf minuten voor het rustsignaal probeerde Biglia het van op afstand maar de bal verzeilde in de tribunes.

Een 0-0-ruststand leek in de maak tot de bezoekers er opnieuw razendsnel uitkwamen na balverlies van Biglia. Nuytinck dacht aan buitenspel en liet Bakenga alleen op doel afstormen. De Noorse huurling van Club Brugge bleef ijzig kalm en wipte de bal over Proto. Voor de doelman van Anderlecht, die voor de 300ste keer tussen de palen stond in eerste klasse, was het pas het vijfde tegendoelpunt in eigen huis. Een pegel van Nuytinck veranderde niets meer aan de verrassende tussenstand.

Anderlecht trok na rust meteen in de aanval en reeg de kleine kansjes aan elkaar. Biglia zag zijn schot over gaan en een kopbal van Kljestan verdween met een boog in de armen van Verbist. Van den Brom gooide op het uur De Sutter in de strijd en die wissel miste zijn effect niet.

Bruno zette voor maar zowel De Sutter als Jovanovic kwamen een teennagel te kort om te besluiten. Anderlecht bleef het doel belegeren en deze keer was het Mbokani, voor het eerst sinds zijn neusbreuk zonder masker acterend, die een opgelegde kans miste.

Twintig minuten voor affluiten wierp scheidsrechter Dierick paars-wit een reddingsboei toe door een lichte strafschop toe te kennen na een fout op Mbokani. Aanvoerder Biglia zette zijn verstand op nul en ramde de bal door het midden tegen de netten.

De Brusselaars gingen nu vol voor de winnende treffer maar het speelde te slordig om de rode lantaarn te doen wankelen. Cercle van zijn kant deed het op de counter en mocht in het slot een serieuze kans claimen via Rudy. Het vizier van de Portugees stond echter slecht afgesteld.

Anderlecht leek zich te verzoenen met een beschamend gelijkspel maar dat was zonder Cercle-verdediger Van Roose gerekend die andermaal de mist in ging in zijn eigen rechthoek. Biglia miste de elfmeter, Vargas was echter goed gevolgd en bezorgde Anderlecht in extremis de drie punten.

ANDERLECHT: Proto, Gillet, Kouyaté, Nuytinck, Safari, Gillet, Biglia, Kljestan, Praet, Bruno, Mbokani, Jovanovic CERCLE BRUGGE: Verbist, Cornelis, Wils, Vidarsson, Evens, Rudy, Van Roose, Smolders, Van Eenoo, Bakenga, Gudjohnsen SCHEIDSRECHTER: Christoph Dierick DOELPUNTEN: 43' Bakenga 0-1, 71' Biglia 1-1 (strafschop), 89' Vargas 2-1. GELE KAARTEN: 77' Vidarsson, 89' D'Haene TOESCHOUWERS: 21.500 VERVANGINGEN: 59' Praet door De Sutter, 59' Bakenga door Uchebo, 74' Bruno door Vargas, 74' Jovanovic door Molins, 77' Gudjonhsen door D'Haene, 90' + 1 Van Roose door Naudts

AlEl Foto's Belga/PhotoNews