Tobback: "Het kan me niet schelen dat ze me marxist noemen"

De sp.a heeft zich in het verleden te ver laten meeslepen in het verhaal over de 'derde weg', door nieuw en minder uitgesproken links te willen zijn. Dat heeft voorzitter Bruno Tobback zaterdag aan het eind van een eerste dag visiecongres in de Gentse Vooruit toegegeven.

fvranckx

Hij wil de zaken waar de sp.a in het verleden te vaak is "rondgefietst" weer uitgesproken durven aanpakken. "De uitdaging is duidelijk aan te geven waar je voor staat."

Samsom

Na een hele dag themasessies rond onder meer wonen, diversiteit en fiscaliteit, kregen de opgedaagde socialisten 's avonds ook de Nederlandse PvdA-leider Diederik Samsom over de vloer. Dat bood de Vlaamse socialisten meteen de kans hem uit te horen over het onverwachte verkiezingssucces van hun Nederlandse geestesgenoten.

Volgens Samsom kwam die overwinning er niet zozeer door naar links op te schuiven, maar wel door veel uitgesprokener duidelijk te maken waar links voor staat. "Uitgesprokener over veel keuzes die we wilden maken, maar waar we niet meer zo trots op waren."

Iets waar Tobback meteen op inhaakte. Ook hij wil dat sp.a weer duidelijk aangeeft waar het voor staat. "Het kan me niet schelen als mensen van rechts me dan een marxist noemen. Dat gaat niet over structuren of maatregelen van tien, twintig, vijftig jaar geleden. Wel over vasthouden aan waarden die eeuwig zijn, die je vertaalt naar moderne politiek, naar solidariteit en gelijkheid."

Samsom van zijn kant trok van leer tegen de bredere strategie om "zoveel mogelijk anderen de schuld te geven, of het nu Grieken zijn of Walen". "Wat nu nodig is, is een politiek die tegen mensen zegt: wij zijn één, wij zijn een samenleving. Samen gaan we de bruggen herstellen. Samen gaan we de problemen te lijf."

Belga Archieffoto

Meer over Bruno Tobback