Mathilde steekt families van militairen in het buitenland een hart onder de riem

Prinses Mathilde heeft zaterdag gedurende enkele uren de families van honderden Belgische militairen ontmoet die momenteel ingezet worden bij verschillende buitenlandse operaties. Het was de negende nationale familiedag in Peutie (Vilvoorde).

fvranckx

De prinses werd bij haar aankomst in het Kwartier Majoor Housiau in Peutie ontvangen door de chef Defensie, generaal Gerard Van Caelenberghe. Minister van Defensie Pieter De Crem was er niet. Hij is net terug van een economische missie in Australië en Nieuw-Zeeland onder leiding van prins Filip.

Prinses Mathilde ontmoette de families van militairen die momenteel aan het werk zijn in Afghanistan, Libanon, Congo en in de Hoorn van Afrika. Ongeveer 860 families waren ingeschreven, zeggen deorganisatoren.

Het was de negende familiedag, die ieder jaar georganiseerd wordt in de aanloop naar Sinterklaas voor de families van de mannen en vrouwen die op missie zijn in het buitenland. In totaal zijn daar ongeveer 730 soldaten actief, zegt de 'nummer twee' van het leger, luitenant-generaal Marc Compernol, die de operaties leidt.

In aanwezigheid van de prinses bedankte generaal Van Caelenberghe de gezinnen voor hun steun aan de militairen op missie. Daardoor kunnen ze zich volgens hem "concentreren op hun soms gevaarlijke missie".

Belga