Chinees snelweghuis wordt dan toch gesloopt

Lang hield een Chinees koppel het been stijf, maar uiteindelijk hebben Luo Baogen en zijn vrouw dan toch de handdoek gegooid. Hun vijf verdiepingen tellend huis wordt afgebroken. Weinig opzienbarend feit, zeker als het aan de andere kant van de wereld gebeurt, ware het niet dat hun stulp was blijven staan te midden een nog naar vers asfalt ruikende autostrade.

fvranckx

Het beeld van het huis in de stad Wenling, als het ware 'gesandwicht' door de autosnelweg, ging de wereld rond. Luo Baogen en zijn vrouw weigerden zich te laten onteigenen, en gingen niet akkoord met de schadevergoeding van omgerekend zo'n 32.000 euro die hen geboden werd.

Lees ook: Chinezen bouwen snelweg rond huis

Nu geven ze toch toe. Behalve de schadevergoeding krijgen ze nog een stuk grond om een nieuw huis op te bouwen. Luo Baogen had voordien nochtans aangegeven dat hij voor zijn woning meer dan het dubbele had uitgegeven dan de voorgestelde schadeloosstelling.

Het drama dat het Chinese koppel te beurt valt, is geen alleenstaand geval. Bouwfirma's en lokale autoriteiten tonen over het algemeen weinig medelijden met wie geen plaats wil maken voor grootschalige projecten.

Belga Foto Reuters