Assisen in Gent: advocaten stappen op na leugens

Consternatie vrijdag in het hof van assisen in Gent. Beklaagde Kim Janssens bekende plots dat hij het motief voor de moord op zijn vriendin had verzonnen. Hij had zelf de pikante sms’jes gestuurd waarvoor hij haar had gedood.

fvangarderen

Het is vrij uitzonderlijk dat een beklaagde aan het einde van de debatten zijn versie van de feiten wijzigt, zeker wanneer dat in zijn eige nadeel is. Het leek er immers op dat Janssens er met een vrij lichte straf vanaf zou komen.

Nieuwe raadsman

Janssens wordt beschuldigd van moord op zijn 21-jarige vriendin Wendy Houtman in Ninove. Hij sloeg haar in 2009 met een whiskyfles op het hoofd en wurgde haar nadien in hun appartement in Ninove. De beklaagde hield altijd vol dat hij woedend werd, nadat hij ontdekt had dat zijn vriendin naar verschillende mannen pikante sms-berichten had verstuurd.

Janssens bekende vrijdagmorgen plots dat hij met de gsm van Houtman zelf de sms’jes stuurde waarin ze aan twee ex-vrienden vroeg om seks te hebben. Omdat hij gelogen had over zijn motief, besloten advocaten Filip Van Hende (foto) en Joke ‘T Kint niet langer op te treden voor Janssens. Stafhouder Didier Goeminne stelde advocaat Toon De Schepper aan. De raadsman krijgt tot 18 december om de zaak voor te bereiden.

Psychiatrisch onderzoek

De familie van het slachtoffer reageerde ontgoocheld. "Denk nog eens goed na over wat je allemaal heb aangericht en nog altijd aanricht", zei advocaat Jef Vermassen tegen Janssens. "De familie heeft altijd gezegd dat Wendy niet was zoals hij deed uitschijnen in die berichten. Ze krijgen nu gelijk, maar hij houdt nog altijd vol dat ze hem uitgelachen heeft."

De voorzitter van het hof van assisen beval vrijdagmiddag ook een nieuw psychiatrisch onderzoek van de beschuldigde. Psychiater Hans Hellebuyck moet opnieuw komen getuigen bij de herstart van het assisenproces.

TG/Belga

Foto: PN

Meer over Gent