Annemans wordt voorzitter Vlaams Belang

De partijraad van het Vlaams Belang heeft zaterdag Kamerfractieleider Gerolf Annemans voorgedragen als nieuwe voorzitter. De man haalde het in de tweede ronde van Phiilp Claeys. Bart Laeremans viel in de eerste ronde al af. Annemans treedt op 16 december in zijn functie als de voordracht door het ledencongres wordt bekrachtigd.

fvangarderen

Annemans haalde het in de tweede ronde met 55,4 procent van de stemmen van Philip Claeys, die op 44,6 procent strandde. De derde kandidaat, senator Bart Laeremans, moest in de eerste ronde afhaken met 19 procent, tegen Annemans en Claeys, die respectievelijk 44 en 35 procent haalden.

"Het is een tijdje geleden dat ik nog verkiezingen gewonnen heb. Ik krijg de smaak te pakken", was de eerste reactie van Gerolf Annemans, het langst zeteldende parlementslid van de partij. Hij zei verheugd te zijn over de nek-aan-nek-race van de voorzittersverkiezingen. Het is een eerste stap naar de vernieuwing van de partij. Annemans had eerder al aangekondigd dat hij oud-VBJ-voorzitster Barbara Pas en het jonge Vlaams parlementslid Chris Janssens, die zich vroeg uit de race voor het voorzitterschap terugtrok, zou aanduiden als ondervoorzitters.

De twee verliezende kandidaten schaarden zich meteen achter de nieuwe partijvoorzitter en zijn vernieuwingsplannen. Laeremans en Claeys hadden geen spijt van hun kandidatuur en waren verheugd over het interne debat.

Lees ook: Open VLD-leden kiezen voorzitter

Foto: PN

Meer over Bart Laeremans