IJs in overvloed op Mercurius

Print
IJs in overvloed op Mercurius

IJs in overvloed op Mercurius

IJs is overvloedig aanwezig op Mercurius, de planeet die het dichtst bij de zon staat. Dat is bevestigd op basis van observaties en metingen van de Amerikaanse sonde Messenger, zo meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Mercurius lijkt een onwaarschijnlijke kandidaat om ijs te ontdekken. Doordat de planeet zo dicht bij de zon staat, bedraagt de gemiddelde temperatuur er 169 graden. Rond de polen van de planeet zijn er echter gebieden die nooit de zon zien en waar het erg koud is.

De hypothese dat er bevroren water te vinden is op Mercurius werd al decennia geleden gelanceerd. In 1991 won de hypothese aan kracht toen een radiotelescoop in Puerto Rico mogelijke ijsplaten ontdekte op de polen van de planeet. De ligging van die platen kwam overeen met een aantal kraters die in de jaren zeventig in kaart waren gebracht.

Messenger bevestigt nu de hypotheses. "De nieuwe observaties geven overtuigende steun aan de hypothese dat de planeet Mercurius bevroren water en andere bevroren materialen in overvloed bevat in haar polaire kraters die altijd in de schaduw liggen."

Belga