Food

Alle snijtechnieken uitgelegd

Print

Alle snijtechnieken uitgelegd

U bent van plan een heus feestmenu samen te stellen en hebt daar al de nodige recepten voor verzameld? Top, maar beseft u ook dat u misschien niet alle snijtechnieken onder de knie hebt, laat staan weet wat er bedoeld wordt met canneleren, chinoise of ciseleren? Daarom zetten wij voor u de basissnijtechnieken op een rijtje.

A vif

Wanneer je fruit a vif moet snijden is dat vooral om de schil van het vruchtvlees af te snijden op een gestructureerde manier. Je begint door de boven- en onderkant van je fruit af te snijden, zodat je object stevig op de tafel blijft rechtstaan. Neem vervolgens een scherm mes en snij van boven naar beneden repen van de schil. Probeer het mes steeds net achter de schil te zetten en de vorm van je vrucht te volgen. Neem na het verwijderen van de schil de vrucht in je handen en maak telkens een nerf per partje fruit (tussen de verschillende partjes zit meestal een vliesje, ga daarlangs met een scherp mes) zodat de stukjes fruit mooi loskomen.

Brunoise

Brunoise snijden betekent alles in kleine blokjes snijden. Officieel mogen de blokjes maar 2 mm van omvang zijn, maar de meesten laten blokjes tot 5 mm toe. Brunoises zijn erg populair voor vullingen en soepen.

Canneleren

Canneleren is hetzelfde als het inkerven of uitsnijden van een ribbelpatroon in de schil van groenten of vruchten. Je gebruikt hiervoor best een gepast mesje zoals een canneleermesje.

Chinoise

Chinoise stukjes zijn grotenbokjes in de vorm van ruitjes.

Ciseleren

Ciseleren zijn fijne reepjes snijden. Leg best enkele blaren van de groente of het kruid op elkaar, rol ze op tot een sigaarvorm en snij dan overlang tot je fijne reepjes krijgt. Ciserelen is hetzelfde als chiffonades maken.

Concasser

Concasser is waarschijnlijk de gemakkelijkste vorm: je mag de groenten gewoon grof hakken. De grootte van de stukken moet wel overal ongeveer hetzelfde zijn.

Emincer

Eminceren doe je wanneer je je groenten of fruit in erg dunne plakjes snijdt.

Juliënne

Juliënne snijden zijn luciferdunne reepjes van ongeveer 2 mm dikte en zo'n 5 centimeter lengte.

Macédoine

Macédoine snijden doe je door je groenten of vruchten in dubbelsteentjes van zo'n 5 mm te snijden.

Pareren

Bij het pareren heb je het minder leuke werkje om alle vliezen en andere niet zo smakelijke stukjes van het vlees weg te snijden vooraleer je begint te koken.

Parisien

Parisienblokjes zijn ongeveer 20 mm dik.

Parmentier

Parmentier is een moeilijk woord voor een simpele uitdrukking: blokjes van gemiddelde grootte snijden.

Paysanne

Groenten worden hierbij in gelijke ruitjes of driehoekjes gesnijden.

Tourneren

Tourneren is vooral nodig om alles gelijktijdig te laten garen. Je snijd je groenten namelijk in ovale gelijkvormige stukken.

Trancheren

Trancheren kan ofwel het voorsnijden van een stuk vlees betekenen of het in plakjes snijden van gebakken vis, vlees, wild, groenten of fruit.

Wil je het jezelf wat gemakkelijker maken? Dan zijn er natuurlijk ook tal van keukenrobots en mixer die het werk voor jou doen.

Photo News

Niet te missen