Vakantie

Feiten en fabeltjes over alcoholcontroles

Print

Feiten en fabeltjes over alcoholcontroles

De arm der wet zal je straffen wanneer je een voertuig bestuurt met minstens 0,5 promille alcohol in je bloed. Dat is een feit. Maar aan hoeveel glazen mag je dan (al dan niet in stijl) staan sippen voor je de wettelijke limiet hebt bereikt? En kan je dat cijfertje op de alcoholtester sneller laten zakken met een glas limonade? De harde feiten en halfzachte fabeltjes op een rijtje.

Twee glazen is altijd nog OK.

FABELTJE

Het aantal glazen dat je kan drinken voor je 0,5 promille in je bloed hebt, verschilt van persoon tot persoon. Het hangt onder meer af van je gewicht, de snelheid waarmee je drinkt, het soort drank, of je al dan niet hebt gegeten ... Gemiddeld zorgt één consumptie bij een vrouw van 75 kg voor een alcoholgehalte van ongeveer 0,2 promille. Naargelang van de omstandigheden kan dat echter meer zijn. Zeker ben je past echt als je helemaal niets drinkt, natuurlijk.

Koffie of suiker helpen om alcohol sneller af te breken.

FABELTJE

De alcohol in je bloed wordt afgebroken aan een tempo van ongeveer 0,15 promille per uur. De afbraak gaat dus trager dan de opname (tenzij je er meer dan een uur over doet om een glas wijn leeg te drinken...). Allerlei lapmiddelen zoals sterke koffie, limonade, suikerwater, wonderdrankjes of mirakelpillen helpen daarbij geen zier.

Je mag een ademtest weigeren als je een goede reden hebt.

FABELTJE

Een test met een ademtesttoestel en mag je niet weigeren. Wat voor excuus je ook verzint.

Je mag 15 minuten uitstel vragen voor je ademtest.

FEIT

Je mag 15 minuten uitstel vragen. Is de test positief en zit je dus boven de limiet, dan moet dat resultaat worden bevestigd door middel van een ademanalyse.

Je mag een bloedproef als tegenbewijs voor een positieve test vragen.

FEIT

Wie twijfelt aan de betrouwbaarheid van de uitslag, kan nog altijd een bloedproef als tegenbewijs vragen, op voorwaarde dat de ademanalyse een alcoholgehalte van minstens 0,35 mg/l in je adem aangeeft (0,8 promille in je bloed).

De politie mag je ook om een test vragen als je nog niet achter je stuur zit.

FEIT

De politiediensten kunnen je ook vragen om een ademtest af te leggen wanneer je aanstalten maakt om een voertuig te besturen.

Photo News

Niet te missen