thumbnail: null
thumbnail: null

Jo Leemans (85) moet overleven van 700 euro per maand: "Liever dood dan naar rusthuis"

Jo Leemans staat tijdens de kerstperiode nog eens op het podium voor de 'Samson & Gert Kerstshow'. Het is een hele eer voor mij dat ik door Gert werd gevraagd", vertelt de 85-jarige dame. Al is de opdracht wellicht meer dan welkom: Leemans bekende dat ze met amper 700 euro per maand moet rondkomen.

jlenaerts

Jo Leemans grapte vorige week in 'Manneke Paul' zelfs tegen Gert. "Ik kan me nog altijd niet voorstellen dat jij zo verschrikkelijk rijk bent en ik niet." Ze werkte 53 jaar voor de VRT, meestal via losse opdrachten, maar op een pensioen van haar werkgever heeft ze geen recht. "Omdat ik nooit een statuut heb gekregen. Daarom krijg ik enkel een ouderdomspensioentje waar iedereen recht op heeft, zelfs zij die niet hebben gewerkt", vertelt ze in TV Familie.

Als zelfstandige kon Leemans ook niet werken omdat ze met extreme astma kampte. Inmiddels heeft ze geleerd om met weinig rond te komen. "Ik heb veel dingen moeten opgeven. Ik woonde in een mooi en ruim appartement, maar dat kostte me per maand meer dan het pensioen dat ik krijg. Ik ben dan verhuisd naar een sociaal appartement waarvan de huur berekend is op mijn pensioen. Dure kleren kopen of op restaurant gaan, dat moet ik beperken. Gelukkig heb ik veel vrienden en familie op wie ik kan terugvallen. Ze helpen me enorm. Mijn vrienden en familie zijn mijn rijkdom."

Leemans probeert zich geen zorgen te maken over de toekomst. Als ze niet meer voor zichzelf kan zorgen, kan ze een rusthuis niet betalen. Maar daar wil ze naar eigen zeggen ook niet wonen. "Ik heb veel opgetreden in rusthuizen en wat ik daar gezien heb… Met alle respect voor de rusthuizen die wél degelijk zijn. Maar ik wil er absoluut niet naartoe. Ik wil niet betutteld worden en eten op commando. Dan ga ik nog liever dood", besluit ze in het weekblad.

Lees ook: Gert Verhulst: "Jo Leemans kende mijn reputatie als vrouwenverslinder" Jo Leemans woest: "Ze maken een clown van Eddy Wally, dit is mensonterend" Jo Leemans: "Op mijn 84ste nog ten huwelijk gevraagd"

Beeld: Bert Hulselmans / Photo News