Straffen voor homofoob geweld worden verdubbeld

De Kamercommissie Justitie keurde zopas unaniem het ontwerp goed waardoor de straffen voor homofoob geweld verdubbelen. N-VA en Vlaams Belang stemden mee met de meerderheid voor de strafverzwaring, alleen de Groenen onthielden zich.

jdewit

De maximumstraffen voor homofoob geweld verdubbelen door dit ontwerp. Maar als de maximumstraf vijf jaar of meer is, komt er telkens vijf jaar bij. Een straf van 20 jaar komt op 30 jaar.

Het ontwerp geldt niet alleen voor homofoob geweld, maar voor alle discriminerend geweld: dus ook racistisch en seksistisch geweld of geweld tegen bejaarden omdat ze bejaard zijn. Ook de geldboetes worden verdubbeld met een maximum van 500 euro (X 6). In 2003 waren de minimumstraffen al verdubbeld, maar dat wordt weer afgeschaft.

Groen onthield zich omdat de strafverwaring veel te ver gaat. Stefaan Van Hecke wilde ze beperkt zien tot discriminerend geweld tegen mensen die geen keuze hebben.

"Geweld wegens seksuele geaardheid, huidskleur, geslacht e.d. mag zwaarder bestraft worden, want deze mensen hebben geen keuze. Maar moeten we echt ook zo'n strafverzwaring hebben voor geweld wegens syndicale of politieke overtuiging of wegens fortuin? Ik vind dat te ver gaan".

Van Hecke wilde bovendien dat de parketten homofoob geweld altijd vervolgen en dat de straffen voor homofoob geweld altijd worden uitgevoerd.

Islam

Het VB stemde enigszins verrassend voor de strafverzwaring. Bert Schoofs: "Dit homofoob geweld wordt aangestuurd door een godsdienst, de islam. Als men de moskeeën blijft subsidiëren, als men aparte moslimzenders toelaat, dan zal de homofobie blijven toenemen. We moeten daar geen doekjes om winden om politiek correct te zijn."

Ook Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) stelde dat "jonge allochtone mannen verantwoordelijk zijn voor het meeste homofoob geweld". Ze vroeg van de regering een structureel overleg met de allochtone gemeenschap om dit geweld te voorkomen. Ze wilde bovendien dat de strijd tegen homofobie wordt opgenomen in het plan radicalisering waarmee de regering het moslimfundamentalisme wil bestrijden.

De Kamercommissie Justitie keurde het ontwerp unaniem goed, alleen de Groenen onthielden zich. Volgende week is er nog een tweede lezing, maar dat is een pure formaliteit.

Lees ook: Over het nut van strafverzwaring voor homofoob geweld

Homofoob geweld: feiten en problemen

JDW Archieffoto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer