Welke fiscale maatregelen neemt de overheid?

Print

Welke fiscale maatregelen neemt de overheid?

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) is blij dat de begrotingsonderhandelingen afgerond zijn, van euforie was echter geen sprake. "We zijn blij dat we goed werk geleverd hebben, maar we beseffen dat er ons nog veel werk rest", klonkt het.

Lees ook: "Middenklasse betaalt voor begrotingsmaatregelen"

Volgens Vanackere maken de fiscale maatregelen slechts een kwart van de totale som uit. Een overzicht:

  • De belasting op de recyclage valt weg.
  • Er komt een vereenvoudiging van de roerende voorheffing op kasbons en aandelen. Die stijgt naar een uniform tarief van 25 procent. Voor de spaarboekjes verandert er niets. Hetzelfde geld voor de Leterme-bon, die op 15 procent blijft.
  • De accijnzen op tabak en alcohol worden verhoogd. Voor een pakje sigaretten betaalt u binnenkort 20 eurocent meer. Voor een fles wijn wordt dat 4 eurocent.
  • Er komt een nieuwe belasting voor de grote ondernemingen. Op de meerwaarde op aandelen zal een belasting van 0,4 procent betaald moeten worden. Vanackere benadrukt dat de KMO's hier niet door getroffen zullen worden.
  • De notionele interestaftrek blijft behouden.
  • Er is ook een fiscale maatregel die de burgers treft. De premietaks op levensverzekeringen verhoogt van 1,1 naar 2 procent. De schuldsaldoverzekeringen en pensioenfondsen blijven zoals ze zijn.
  • De bedrijfsvoorheffing bij tijdelijke werkloosheid verhoogt. Concreet wil dat zeggen dat wie tijdelijk werkloos wordt, later niet veel extra zal moeten bijdragen.
  • Vanackere pleit er bij de banken ook voor om een zogenaamde 'volkslening' in te voeren. Dat geld kan dan dienen voor nuttige investeringen in de maatschappij.
  • De fiscale regularisatie wordt eind volgend jaar ook afgeschaft. Die maatregel zal eenmalig 513 miljoen euro opbrengen.

Lees ook: "Structurele maatregelen genomen voor het land""NMBS en Bpost"

Minister van Begroting Olivier Chastel zegt dat zowel de NMBS (een dividend van 50 miljoen en een onderbenutting van 81 miljoen euro) als Bpost moeten besparen. In de federale overheidsgebouwen wordt bespaard op de energierekening en er komen maatregelen tegen de fiscale en sociale fraude.

Nog volgens Chastel moet Dexia een inspanning doen - de minister rekent op 212 miljoen euro van de restbank - en zullen de CO2-quota - de totale opbrengst daarvan klokt af op 218 miljoen euro - geld opbrengen.

Ook de bankensector zal met 50 miljoen euro een belangrijke bijdrage moeten leveren en van de Nationale Loterij wordt 11,2 miljoen euro extra verwacht. En ook de nieuwe fiscale regularisatie zit nog vervat in de geraamde 1,3 miljard euro aan diverse ontvangsten.

Primaire uitgaven

In totaal schrapt de regering voor 674 miljoen euro aan primaire uitgaven, waaronder 100 miljoen in de gereserveerde aanvragen. Belangrijkste besparingspost is het samenraapsel van Defensie, Ontwikkelingssamenwerking, Preventieve diplomatie en conflictpreventie.

Samen moeten die 208 miljoen euro besparen, zonder dat is bekendgemaakt wie welk deel van de oefening op zich zal nemen.

Foto's Photo News