"Structurele maatregelen genomen voor het land"

Print

Structurele maatregelen genomen voor het land

Premier Elio Di Rupo heeft vanmiddag toelichting gegeven bij de pas opgestelde begroting voor 2013. Omringd door de overige leden van het kernkabinet, vertelde Di Rupo dat de burger "maximaal gespaard" blijft terwijl er wel maatregelen worden genomen om de economie wat zuurstof te geven.

Lees ook: ACLVB: "Begroting is de schande voorbij"
En "Middenklasse betaalt voor begrotingsmaatregelen"

Allereerst benadrukte Di Rupo het belang van deze begroting. "Het heeft langer geduurd dan we wilden maar we zijn blij dat we structurele maatregelen hebben kunnen nemen om de werkgelegenheid en de competitiviteit van ons land te versterken."

De regering hoopt op die manier de economie een boost te geven zodat zowel het vertrouwen van de burger in de toekomst als het vertrouwen van andere landen in België groeit.

Engagementen

Di Rupo haalde nog eens aan dat de regering sinds ze vorig jaar in december in het zadel kwam al 18 miljard euro heeft bespaard.

"Nu gaan we nog eens 3,44 miljard euro bezuinigen en we hebben 300 miljoen vrijgemaakt om de lasten te verlagen en zo de competit van de bedrijven te versterken en jobs te creëren.""We zijn er uiteindelijk in geslaagd om onze engagementen met de Europese Unie te respecteren: het begrotingstekort blijft beperkt tot 2,15 procent van het bruto binnenlands product", aldus de premier.

"Daarmee versterken we onze positie in het Europese koppeloton. Net onder Duitsland en het Groothertogdom Luxemburg maar beter dan Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Overheid

Volgens Di Rupo blijft de burger "maximum gespaard": "Er komt geen btw-verhoging en er komen ook geen nieuwe belastingen voor wie werkt".

Het zal dus de overheid zijn die haar duit in het zakje moet doen door te besparen op haar werkingsmiddelen.

"Slecht nieuws stapelde zich op"

Tot slot lichtte Di Rupo nog de maatregelen toe die de economie moeten laten heropleven.

"Het slechte economische nieuws stapelde zich de voorbije weken op. We zijn dan ook blij dat de regering de relancestrategie versterkt met bijkomende structurele maatregelen", klonk het.

"We willen de economie opnieuw wat zuurstof geven door de reële loonkloof weg te werken. In 2013 en 2014 zal die loonkloof met 1,6 procent afnemen."


Lees ook:
Regering akkoord over begroting
Loonstop in 2013 en 2014
"Aan koopkracht van mensen die werken wordt niet geraakt"
Werkgeversorganisaties vinden begrotingsakkoord onvoldoende
Welke fiscale maatregelen neemt de overheid?
N-VA over begroting: "Vlaamse spaarder verarmt"


Foto's Belga