Sp.a wil wilde stakingen verbieden

Sp.a wil niet dat geraakt wordt aan het stakingsrecht, maar wil evenmin dat het recht op openbaar vervoer zomaar vergooid wordt. De Vlaamse socialisten willen daarom strenger optreden tegen wilde stakingen bij het spoor. Dat zegt fractieleidster in de Kamer Karin Temmerman.

tmas

"Het is onverantwoord dat de treinreizigers opnieuw worden gegijzeld", aldus Temmerman in De Standaard. Raken aan het stakingsrecht wil ze niet, evenmin als een volgens haar onwerkbare minimumdienstverlening.

Onwettig afwezig

Wel wil de socialiste de wilde stakingen aanpakken. Samen met partijgenoot David Geerts werkte ze een wetsvoorstel uit op basis van het protocolakkoord tussen de spoorbonden en de NMBS-directie uit 2008. Dat voorziet in een verplichte, voorafgaande overlegprocedure en duidelijke regels, maar wordt niet altijd even goed toegepast.

Concreet zou wie de regels niet respecteert en dus tot een wilde staking overgaat, onwettig afwezig zijn. En daar staan in het arbeidsrecht strenge sancties op. De vakbonden zouden wilde stakingen achteraf ook niet meer kunnen erkennen, aldus nog de sp.a'ers.

Belga Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer