Ford Genk

Vakbonden zoeken desnoods externe parking voor oorlogsbuit

Print
Vakbonden zoeken desnoods externe parking voor oorlogsbuit

Vakbonden zoeken desnoods externe parking voor oorlogsbuit

De vakbonden van Ford Genk willen onder geen beding dat er onderdelen of afgewerkte voertuigen de fabriek verlaten. Hierdoor dreigt de vestiging nabij Sint-Petersburg stil te vallen. Ondertussen zoeken de bonden naar bijkomende stockageruimte mochten ze de geproduceerde auto's niet op de bedrijfsterreinen zelf kwijt raken.

De weigering van de vakbonden om in ruil voor een éénmalige premie alle geproduceerde wagens en onderdelen vrij te geven voor de klanten en andere Ford-vestigingen, zadelt beide partijen met een probleem op. Ford moet immers de klanten van de bestelde wagens langdurig laten wachten. Mogelijk komen ook de andere Ford-vestigingen die afhankelijk zijn van (koetswerk)onderdelen uit Genk, hierdoor in de problemen. Zo kan de fabriek van Vsevolozhsk, nabij Sint-Petersburg, stilvallen en vermoedt de vakbond dat het bedrijf ook Transit-onderdelen voor Engeland ter plaatse wil krijgen.

Als de bonden voet bij stuk houden en de wagens die vanaf volgende donderdag geproduceerd worden als pasmunt achter de hand houden bij de besprekingen, kan de capaciteit van de parking verzadigd geraken. Momenteel staan er zo'n 4000 afgewerkte auto's bij Ford Genk. Er zouden er in principe nog zo'n 5000 bijkunnen, wat zou betekenen dat bij een productie van 8000 extra voertuigen, er 3000 elders moeten gestockeerd worden.

De bonden zeggen echter dat er op de terreinen zelf, zoals in de bedrijfshallen, op de wegen tussen de gebouwen en zelfs op de personeelsparking nog plaats genoeg is. Desnoods wordt er, net zoals bij de syndicale acties in 2003, buiten het bedrijf naar extra ruimte gezocht.


Britt (9) en Jo (15) hebben zondag iedereen stil gekregen met hun boodschap tijdens de Mars voor de Toekomst in Genk. Maar zij zijn niet de enige Limburgse kinderen die schrik hebben voor hun toekomst. Ben jij zoon of dochter van een Ford-werknemer of heeft één van je ouders elders zijn of haar job verloren? Heb jij een boodschap voor de directie of voor de politici van ons land? Of wil jij laten weten hoe jij je voelt nu papa en/of mama geen werk meer heeft? Dan horen wij het graag. Stuur een mailtje met de boodschap, je naam, leeftijd en contactgegevens naar hier@reageren.be. Ook tekeningen zijn welkom.


Belga
Archieffoto LD