5 euro-biljet ondergaat metamorfose

In mei komt er een nieuw 5 euro-biljet in omloop. De echtheidskenmerken van het biljet zijn verbeterd, waardoor het nog beter beveiligd is tegen valsmunters. Later volgen ook de andere biljetten.

jrosquin

Drie nieuwe echtheidsmerken moeten het valsmunters nog moeilijker maken: een portretwatermerk, een portrethologram en een smaragdgroen cijfer. Wanneer u het biljet kantelt of tegen het licht houdt, ziet u in de zilveren band het portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie.

“Uit studies is gebleken dat mensen meer affiniteit hebben met portretten dan gebouwen”, zegt Kristin Bosman van de Nationale Bank. Er is ook een lichteffect verwerkt in het cijfer van het biljet. De bruggen en gebouwen die op het huidige biljet staan, blijven dezelfde.

“Ook de kleur en thematiek blijft behouden. Elk biljet heeft zijn eigen stijl en periode.” De oude biljetten blijven nog gelden. “Ze worden na een tijdje uit omloop gehaald maar de mensen hoeven zich geen zorgen te maken. De oude en nieuwe biljetten zullen een hele tijd gewoon naast elkaar gebruikt worden”, zegt Bosman.

U kan de bankbiljetten nadien nog voor onbepaalde tijd inwisselen bij de Nationale Bank. De 5 euro-biljetten zijn de eerste in de ‘Europa-reeks’. “We beginnen met 5 euro, de jaren nadien volgen de andere biljetten in oplopende waarde.” In januari wordt het biljet officieel voorgesteld.

IVTh