Obama bedankt kiezers in vurige rede (video)

"De Verenigde Staten gaan er op vooruit, en dat is dankzij u." Met die woorden sprak de pas herkozen Amerikaanse president Barack Obama zijn publiek toe in de hoofdkwartier van de Democraten in Chicago, Illinois.

jrosquin

Obama gaf zijn overwinningsspeech voor een uitgelaten publiek in zijn thuisstad Chicago. In zijn vurige redevoering bedankte hij alle kiezers, ook diegenen die voor zijn rivaal Mitt Romney hadden gestemd. De kiezers die geloven in een beter Amerika en een betere wereld.

"We hebben samen moeilijk tijden doorgemaakt, maar we vochten terug en we gaan er op die manier verder op vooruitgaan", was de positieve boodschap van Obama. "Diep in ons hart weten we dat het beste voor de VS nog moet komen."

Dankwoorden

Naast de kiezers bedankte Obama ook uitdrukkelijk zijn tegenstander Romney en diens running mate Paul Ryan.

"Zij houden, net als ik, ook enorm van dit land en daarom hebben we zo'n harde strijd gevoerd om onze ideeën te kunnen verwezenlijken." Obama benadrukte dat hij met Romney wil samen zitten om te bespreken hoe het land vooruit geholpen kan worden.

Voorts waren er woorden van lof voor zijn Joe Biden ("de beste vice-president die je je kan wensen"), zijn vrouw Michelle ("die ik nooit liever zag als nu"), zijn dochters Sacha en Malia ("jullie worden grote vrouwen zoals jullie moeder") en zijn campagneteam ("het beste ooit").

Werk te doen

Uit de woorden van Obama sprak vooral hoop en een positief gevoel over een betere toekomst. "Er is nog veel werk te doen", waarschuwde hij wel. Zo zei hij dat er onder andere verder moet gestreefd worden naar meer gelijkheid, betere huisvesting, minder armoede, een gezonder klimaat, een veiligere samenleving,...

Obama sprak ook de kiezers aan op hun eigen verantwoordelijkheid. "Jullie werk is na het stemmen nog niet gedaan. Je moet je niet afvragen wat uw land voor u kan doen, maar wat u kan doen voor uw land", verwees hij naar de historische woorden van voormalig president JF Kennedy.

Herbekijk de volledige speech via YouTube:

Foto's: EPA/AFP

Meer over Barack Obama