"Ongerustheid" over cijfers van Wallonië en Franse gemeenschap

De federale regering, waarvan de topministers momenteel de begroting voor 2013 opmaken, heeft zaterdag haar "ongerustheid" geuit over de begrotingsgegevens die de Franstalige regeringen eerder deze week hebben bekendgemaakt. Dat heeft MR-vicepremier Didier Reynders zaterdagavond gezegd. Volgens hem zal het monitoringcomité de cijfers nu tegen het licht houden.

ikerremans

Vlaanderen liet begin oktober al weten dat haar begroting voor volgend jaar in evenwicht is, wat het monitoringcomité eveneens zal verifiëren.

Met de cijfers van Wallonië en de Franse gemeenschap zou volgens Reynders echter meer aan de hand zijn. Zo zouden de Franstalige entiteiten - in tegenstelling tot de uitspraken van begrotingsminister André Antoine - toch niet helemaal stroken met de Europese eisen.

Volgens de MR-vicepremier is er sprake van "een lichte vertraging ten opzichte van de doelstellingen van het stabiliteitsprogramma".

Nochtans hadden Antoine en minister-president Rudy Demotte vrijdag nog laten verstaan dat ze dankzij hun inspanningen zelfs wat extra marge hadden gelaten voor de federale begrotingsoefening. "We zijn verbaasd over die uitspraken", aldus Reynders. Volgens hem geven de cijfers niet de indruk dat men beweegt richting de 300 miljoen euro die de federale regering heeft ingeschreven voor de usurperende bevoegdheden en de 89 miljoen euro voor de responsabilisering van de pensioenen van de gewestelijke ambtenaren.

Volgens de liberale vicepremier leeft dat aanvoelen binnen de hele federale ploeg.

Foto Belga

Meer over Didier Reynders