Aantal boetes voor chauffeurs De Lijn gestegen tot 1.250

Het aantal verkeersboetes voor chauffeurs van De Lijn steeg tussen 2007 en 2010 van 961 naar 1.250. Dat blijkt zaterdag uit cijfers die een krant van De Persgroep via de archieven van het Vlaams parlement kon inkijken.

fvranckx

In 2007 lieten de buschauffeurs van De Lijn 961 processen-verbaal optekenen, waarvan 669 voor overdreven snelheid. In 2010 waren dat er al 1.250, waarvan 993 snelheidsovertredingen. Het aantal pv's van 2011 zal pas eind november vrijgegeven worden.

"Hoewel het verkeer de voorbije jaren overal is toegenomen, heeft De Lijn de 'rittijden' net strakker gemaakt, waardoor de buschauffeurs sneller rijden om geen vertraging op te lopen", zo verklaart verkeersdeskundige Johan De Mol (UGent) de evolutie.

Bovendien hoeven chauffeurs die beboet worden niet voor de eigen portemonnee te vrezen. Volgens de bedrijfsinterne regels moeten die pas na een tweede proces-verbaal zelf een deel van de boete betalen: 20 procent voor een zware en 15 procent voor een lichte overtreding. Nadien loopt de eigen bijdrage geleidelijk op, maar pas na zes zware overtredingen binnen hetzelfde kalenderjaar moet de chauffeur de boete volledig zelf betalen.

"Zo maak je chauffeurs automatisch roekelozer", aldus De Mol. De verkeersdeskundige pleit ervoor om de bussen uit te rusten met een snelheidsbegrenzer.

"Meer kilometers"

De Lijn-woordvoerster Astrid Hulhoven meldt in een reactie dat de stijging ook te verklaren valt doordat de politiecontroles en de pakkans eveneens zijn toegenomen.

"Bovendien rijden onze chauffeurs samen miljoenen kilometers per jaar, wat omgerekend neerkomt op één pv per 118.000 kilometer. En dat vinden wij een redelijk goed resultaat."

Belga Archieffoto PhotoNews

Meer over De Lijn