Kritiek Open Vld en N-VA op nieuwe Halense coalitie

"Wij gaan hard en kritisch oppositie voeren." Dat zegt boegbeeld Anita Bullens van Open Vld naar aanleiding van het coalitieakkoord dat CD&V Halen, ondanks haar volstrekte meerderheid, toch met de huidige oppositie van sp.a heeft gesloten. Ook nieuwkomer N-VA belooft krachtig weerwerk.

redactie

CD&V en Open Vld bestuurden samen in het kartel Inzet drie legislaturen op rij met de volstrekte meerderheid. Voor de verkiezingen in oktober gingen ze elk hun eigen weg. CD&V behaalde met 11 zetels op 21 de volstrekte meerderheid. De partij heeft nu een coalitieakkoord gesloten met de sp.a, die nochtans in zetels tot drie is gehalveerd. In het nieuwe bestuur levert CD&V naast het burgemeesterschap voor Erik Van Roelen ook de voorzitter van het OCMW en 3,5 schepenmandaten. Het andere halve schepenmandaat gaat naar sp.a, dat ook zes jaar de voorzitter van de gemeenteraad levert.

"Vreemd dat CD&V zich niet sterk genoeg acht om alleen door te gaan", vindt Anita Bullens. "Toppunt is dat CD&V in zee gaat met de sp.a die in zetelaantal is gehalveerd. De sp.a zal geen stempel op het beleid kunnen drukken. Om voorzitter van de gemeenteraad te spelen, is geen visie nodig en dat halve schepenambt is ook van weinig betekenis. Wij hebben van CD&V na de verkiezingen geen telefoontje gekregen. Met de dossierkennis van Martin Zeeuws - ervaren in openbare werken - en mezelf als boekhoudkundige gaan we het beleid heel kritisch bekijken."

Ook N-VA, grote winnaar met in een klap van 0 naar 4 zetels in de gemeenteraad, belooft harde oppositie. "Wij gaan de vinger op de wonde leggen en, als het nodig is, erin draaien ook", zegt lijsttrekker Danny Jacobs. "Als nieuwelingen gaan wij ons wel wat moeten inwerken."

Luk Weyens

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio