Actiecomités tegen gevangenis van Beveren krijgen opnieuw ongelijk

Print
Actiecomités tegen gevangenis van Beveren krijgen opnieuw ongelijk

Actiecomités tegen gevangenis van Beveren krijgen opnieuw ongelijk

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de eis van drie actiecomités tegen de bouw van de nieuwe gevangenis in Beveren afgewezen. Dat deelt staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, Servais Verherstraeten (CD&V), mee.

Drie actiecomités die zich verzetten tegen de bouw van een nieuwe gevangenis in Beveren omdat het Meccanotracé daardoor in het gedrang komt, de vzw's ABLLO, STRAATEGO en ADEMLOOS, hadden bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen de schorsing en vernietiging van de bouwvergunning gevraagd.

Op 17 oktober 2012 heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen het verzoek van de vzw's ABLLO en ADEMLOOS onontvankelijk verklaard en dat van de vzw STRAATEGO ongegrond. De actiecomités halen dus over de hele lijn ongelijk. De Raad voor Vergunningsbetwistingen is een Vlaamse administratieve "rechtbank", die in Vlaanderen oordeelt over bouwvergunningen. Het gaat hier dus niet om de (federale) Raad van State, die dezelfde bevoegdheid vroeger had.

"Staak Uw juridische strijd"

Verherstraeten: "Het is een nieuw arrest in een lange rij: de actiecomités werden eerder al afgewezen door dezelfde Raad voor Vergunningsbetwistingen, maar ook door de Raad van State (twee keer), de Vlaamse regering en de Rechtbank van Eerste Aanleg te Dendermonde."

Verherstraeten roept de actiecomités op om hun juridische strijd tegen de gevangenis van Beveren te staken. "Ons land kent een nijpend tekort aan cellen en de bevolking is vragende partij voor een betere uitvoering van de straffen." Verherstraeten beklemtoont dat "zijn deur altijd open staat voor overleg. De bouw van een nieuwe gevangenis wordt overigens door de lokale gemeenschap gesteund".

De bouw van de nieuwe gevangenis in Beveren is in maart 2012 gestart. Momenteel staan er al drie verdiepingen van de ruwbouw (gelijkvloers, +1 en +2) en wordt het dak gelegd. Tegen het voorjaar van 2014 zal de nieuwe gevangenis operationeel zijn.

JDW

Foto Geert De Rycke