USADA eist oprichting onafhankelijke dopingcommissie

Print
USADA eist oprichting onafhankelijke dopingcommissie

USADA eist oprichting onafhankelijke dopingcommissie

Het Amerikaanse Antidopingagentschap USADA is tevreden met de beslissing van de Internationale Wielerunie UCI om Lance Armstrong levenslang te schorsen en zijn zeven Tourzeges af te nemen, maar eist ook de oprichting van een onafhankelijke dopingcommissie.

"Het is belangrijk dat we inzien dat het vandaag een historische dag voor de cleane sport is, maar dat wil nog niet zeggen dat de sport in de toekomst altijd clean zal zijn. Enkel een onafhankelijke commissie kan het wielrennen naar echte hervormingen leiden en zo voor een breuk met het verleden zorgen", luidde het communiqué van USADA.

Het Amerikaanse Antidopingagentschap bleef de afgelopen maanden zoeken naar bewijzen tegen Armstrong en legde zo op basis van getuigenissen van ex-renners een heel dopingnetwerk bloot. "We zijn blij dat de UCI in laatste instantie zijn aanpak veranderd heeft en een geloofwaardige beslissing heeft genomen. Maar de strijd is nog niet gestreden. Er zitten nog heel wat malafide dokters en ploegmanagers in het peloton. De omerta is bovendien nog niet helemaal doorbroken."


Belga
Foto EPA: Travis Tygart, CEO van USADA.