Ford Genk

Vakbondsman Ford Genk: "We tasten volledig in het duister"

Woensdag vindt een speciale ondernemingsraad plaats bij Ford Genk. Dat bevestigt Luc Prenen van het ACV. Er is geen agenda meegedeeld. Een woordvoerder van Ford Europe bevestigt de meeting, maar geeft geen details over de inhoud van de besprekingen.

ccardinaels

De vakbonden zijn om 9 uur uitgenodigd op een bijzondere ondernemingsraad, zonder specifieke agenda. "We tasten volledig in het duister over de reden. Gaat het over het Europees besparingsplan? Alles kan, we hebben geen enkel idee", aldus de vakbondsman.

Een woordvoerder van Ford Genk geeft geen commentaar over de ondernemingsraad. Een woordvoerder van Ford Europe heeft maandag de meeting wel bevestigd. Over de inhoud wil hij niks kwijt.

Er werd al geruime tijd gespeculeerd over een sluiting van de Ford-fabriek. Maar die vrees ebde toen weg na geruststellende woorden van de Europese directie. De ondernemingsraad van woensdag komt dan ook als een verrassing.

Economische werkloosheid

Bij Ford Genk werken 4.300 mensen. Indirect hangen nog eens meer dan 5.000 banen af van de autofabriek. Het gaat om banen bij toeleveranciers. Dat blijkt uit cijfers van technologiefederatie Agoria.

Overigens is er deze week geen activiteit bij Ford Genk. De fabriek ligt stil. Er was deze week economische werkloosheid gepland. Amerikaanse media schrijven maandag dat Ford de nieuwe Mondeo elders gaat bouwen en de fabriek in Genk gaat afbouwen.

Nieuwe Mondeo

In september kregen de vakbonden bij Ford Genk nog de bevestiging dat ze vanaf oktober 2013 de nieuwe Mondeo mogen bouwen. De Europese Ford-directie beloofde hen ook dat geplande investeringen er zouden komen, wat de vakbonden goede hoop gaf dat Genk in 2014 ook de nieuwe S-Max en de Galaxy zal mogen bouwen.

Lees ook: Kris Peeters uitgenodigd voor spoedoverleg bij Ford Europe Lees ook: Vakbonden Ford Genk vrezen woensdag "zware aankondiging" Lees ook: Ingrid Lieten: "Verrast door bijzondere ondernemingsraad" Lees ook: Frankfurter Allgemeine krijgt bevestiging dat directie fabriek wil sluiten

Belga/foto TVG