"UCI heeft Armstrong niet geholpen bij dopingcontroles"

Print

UCI heeft Armstrong niet geholpen bij dopingcontroles

Pat McQuaid, de voorzitter van de Internationale Wielerunie UCI, ontkent dat de UCI Armstrong ooit geholpen heeft bij een dopingcontrole. "Die beschuldigingen zijn vals", klonk het maandag onomwonden tijdens een persconferentie in het Zwitserse Genève.

Lees ook: Internationale Wielerunie pakt Armstrong 7 Tourzeges af

Enkele ex-ploegmaats van Armstrong verklaarden eerder dat de UCI twee positieve tests van Armstrong hielp wegmoffelen. Het zou om een positieve controle tijdens de Tour van 1999 en eentje uit de Ronde van Zwitserland van 2001 gaan. "Daar is niets van waar. De UCI ontkent dan ook formeel", aldus McQuaid.

Toekomst

"Het wielrennen heeft nog een toekomst", klonk McQuaid verder nog vastberaden. "We zijn vandaag bij een mijlpaal in het wielrennen aangekomen. Het USADA-rapport gaf ons een enorme klap, maar ik ben ervan overtuigd dat we vandaag een nieuwe start nemen. Supporters en sponsors mogen er zeker van zijn dat het wielrennen nog wel een toekomst heeft."

De UCI-voorzitter benadrukte maandag dat hij nog niet aan stoppen denkt, ook al lag de organisatie de laatste tijd zwaar onder vuur. "Toen ik aantrad in 2005 werd de strijd tegen doping een prioriteit. Dat is het nog steeds. Ik geef toe dat er een dopingcultuur in de sport was, maar daar hebben we de laatste jaren veel aan gedaan."

Nieuwe winnaars?

Vrijdag beslist de UCI tijdens een speciale vergadering of de zeven afgenomen Tourzeges van Lance Armstrong herverdeeld worden.Tourorganisator ASO verklaarde eerder al voorstander te zijn om de zeven overwinningen van Lance Armstrong niet aan een andere renner toe te wijzen. Dat zou betekenen dat na de officiële schrapping van Armstrong de erelijst van La Grande Boucle leeg blijft tussen 1999 en 2005, de jaren waarin Armstrong de beste was.

Tot slot wordt er vrijdag ook beslist of Armstrong zijn in 2000 veroverde bronzen olympische medaille in het tijdrijden moet teruggeven.

Belga
Archieffoto's AFP/Belga