Ford Genk

Vakbonden Ford Genk vrezen woensdag "zware aankondiging"

Print
Vakbonden Ford Genk vrezen woensdag "zware aankondiging"

Vakbonden Ford Genk vrezen woensdag zware aankondiging

Genk - Woensdag komen de Europese directie van Ford en de vakbonden van de fabriek in Genk bijeen voor een spoedoverleg. Wat er op de agenda staat, is niet geweten. Maar de vrees voor het voortbestaan van de Limburgse vestiging flakkert zo weer op.

De spoedondernemingsraad zal woensdagochtend plaatsvinden. Volgens een verantwoordelijke van ABVV Metaal mag niemand zeggen waar die vergadering over zal gaan. "Maar we gaan ervan uit dat het om een zeer zware aankondiging gaat", klinkt het.

Ook Luc Prenen van het ACV weet niet wat er te gebeuren staat. "We tasten volledig in het duister over de reden. Gaat het over het Europees besparingsplan? Alles kan, we hebben geen enkel idee", aldus de vakbondsman.

Nog volgens Reuters zeggen personen die vertrouwd zijn met de plannen van Ford dat de groep bereid zou zijn de fabriek te sluiten. Een woordvoerder van Ford weigerde commentaar te geven maar bevestigde de meeting wel.

Mondeo

Er waren al langer geruchten over een mogelijke sluiting van de fabriek in Genk, maar die leken van de baan toen de directie van de Amerikaanse autoconstructeur een maand geleden aankondigde dat onder andere de nieuwe Mondeo in Limburg zal worden gebouwd.

Toch was het bang afwachten wat de gevolgen van de Europese reorganisatie van Ford zullen zijn voor Genk. Mogelijk zullen die woensdag duidelijk worden.

Amerikaanse media schrijven nu dat Ford de nieuwe Mondeo elders gaat bouwen en de fabriek in Genk gaat afbouwen.

Momenteel zitten de arbeiders van Ford Genk 39 dagen thuis wegens economische werkloosheid maar bij vakbondsmensen, die wel aanwezig zijn in de fabriek, heerst er grote paniek.


Lees ook: Kris Peeters uitgenodigd voor spoedoverleg bij Ford Europe
Lees ook: Vakbondsman Ford Genk: "We tasten volledig in het duister"
Lees ook: Frankfurter Allgemeine krijgt bevestiging dat directie fabriek wil sluiten
Lees ook: /limburg/genk/ingrid-lieten-verrast-door-bijzondere-ondernemingsraad.aspx
Lees ook: Wim Dries: "Als bij Ford iets gebeurt, dan davert onze provincie"

Belga/Reuters
Foto SD