Zoektocht naar 4,5 miljard begonnen

Print
Zoektocht naar 4,5 miljard begonnen

Zoektocht naar 4,5 miljard begonnen

In de zoektocht naar de zowat 3,5 miljard euro voor de begroting van volgend jaar, zullen enkele "stevige, grote kleppers" nodig zijn, maar zal ook met de kam door alle uitgaven moeten worden gegaan. Dat heeft CD&V-vicepremier Steven Vanackere maandag verklaard voor aanvang van de ministerraad. De belastingen later terugbetalen, is niet de keuze van de minister van Financiën.

Na het ontslag van Vincent Van Quickenborne als Open Vld-vicepremier en de eedaflegging van zijn opvolger Alexander De Croo, verzamelde de ploeg Di Rupo maandagmiddag in de Wetstraat 16 voor de ministerraad. Die stond donderdag al op de agenda, maar werd uitgesteld door het vertrek van Van Quickenborne - hij wordt in januari burgemeester van Kortrijk.

Om 16.00 uur breien de premier en de vicepremiers een vervolg aan die vergadering. Dan starten immers de begrotingswerkzaamheden met de controle voor 2012 en de opmaak voor 2013. Voor dit jaar moet de regering op zoek naar 800 miljoen euro om de begroting met een tekort van 2,8 procent van het bbp af te sluiten. Voor volgend jaar is voorlopig 3,7 miljard euro nodig.

Lees ook: Besparingsmaatregel: belastingen later terugbetaald

Foto Reuters