Internationale Wielerunie pakt Armstrong 7 Tourzeges af

Print

Internationale Wielerunie pakt Armstrong 7 Tourzeges af

De internationale wielerunie UCI ontneemt Lance Armstrong zijn zeven Tourzeges. Dat heeft voorzitter Pat McQaid zopas laten weten. "Het wielrennen heeft een toekomst. We gaan er alles aan doen opdat zulke zaken nooit meer gebeuren", aldus McQaid, die ook nog meegaf dat Armstrong voor het UCI geen toekomst meer heeft in die wielerwereld.

Daarmee volgt de UCI de levenslange schorsing die het Amerikaanse dopingagentschap USADA Armstrong (41) eerder al had opgelegd.

Lees ook: Lees hier het dopingrapport van Armstrong

Lance Armstrong won alle edities van de Ronde van Frankrijk tussen 1999 en 2005. Aan wie die zeges zullen worden toegekend, is nog niet geweten. Tour-organisator ASO liet eerder al verstaan dat ze de erelijst voor die jaren blanco willen laten.


Vernietigend rapport

Speurders in de Verenigde Staten begonnen in 2010 al met het zoeken naar sporen van dopinggebruik bij Armstrong, die altijd staalhard ontkende.

Bij gebrek aan bewijzen eindigde het strafrechtelijke onderzoek begin dit jaar met een sisser, maar het Amerikaanse antidopingagentschap USADA beet zich vast in de zaak en zette haar onderzoek verder. Het USADA beschuldigde Armstrong van dopinggebruik in de periode 1999-2005.

'The Boss' deed er alles aan om het onderzoek te laten stopzetten, maar gooide uiteindelijk zelf de handdoek in de ring.

Het USADA schorste hem eind augustus voor het leven en schrapte meteen ook al zijn resultaten sinds 1998, waaronder dus ook zijn zeven Tourzeges.

Twee weken geleden stuurde het USADA het meer dan 1.000 bladzijden tellende rapport over de dopingpraktijken van Armstrong en zijn team US Postal naar de bevoegde instanties. Uit het rapport bleek uit getuigenissen van 26 mensen dat ze het meest ontwikkelde dopingprogramma in de sporthistorie hadden opgezet en uitgevoerd.

UCI heeft Armstrong niet geholpen bij dopingcontroles


De wielerwereld keerde zich tegen de Amerikaan en plots regende het getuigenissen. Armstrong werd verder in het nauw gedreven, verloor tal van zijn sponsors en stapte op als voorzitter van Livestrong, zijn organisatie die strijdt tegen kanker.

Lees ook: "Ploeg Armstrong had uitgebreid dopingnetwerk"

Foto's AFP/PhotoNews/EPA