Nieuwe treinstaking op komst?

Print
Nieuwe treinstaking op komst?

Nieuwe treinstaking op komst?

De socialistische overheidsvakbond ACOD heeft vrijdag opnieuw een stakingsaanzegging ingediend bij het spoor. Dat is maandag vernomen bij de vakbond.

De aanzegging zou lopen voor de periode 29 tot 30 oktober. De modaliteiten van de eventuele actie dienen wel nog te worden ingevuld, en zijn ook afhankelijk van overleg tussen de bonden en minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette maandag.

"Altijd maar staken"

Magnette is niet te spreken over de nieuwe stakingsaanzegging. "Ze stellen zich negatief op. Wij ondehandelen niet onder bedreiging", zegt zijn woordvoerster.

"Bij elke ontmoeting hebben ze kort ervoor een stakingsaanzegging ingediend. Op die manier stellen ze zich negatief op", klinkt het op het kabinet. De minister wil de dialoog verderzetten en wacht naar eigen zeggen op de door de vakbonden aangekondigde nota. Zelf gaat de minister met een duidelijke tekst naar het kernkabinet stappen.

Structuur

De vakbonden en de minister onderhandelen over de geplande hervorming bij de spoorwegen. De bonden zijn niet tevreden met de plannen die op tafel liggen. De vakbonden zijn voorstander van een geïntegreerde structuur, de minister bepleit een tweeledige structuur met een vervoersmaatschappij en een spoorwegbeheerder.

Het ACV kreeg van zijn achterban geen mandaat voor de nieuwe actie. Eerder deze maand was er al een 24-urenstaking bij het spoor.

Foto TP