Gaat huisarts kosten tolkentelefoon doorrekenen aan patiënt?

Print
Gaat huisarts kosten tolkentelefoon doorrekenen aan patiënt?

Gaat huisarts kosten tolkentelefoon doorrekenen aan patiënt?

De Vlaamse tolkentelefoon zal vanaf volgend jaar niet langer gratis zijn voor huisartsen. De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) vreest dat artsen de gebruikersvergoeding, die ze vanaf 1 januari moeten betalen voor de communicatie met anderstalige patiënten, zullen doorrekenen aan hun cliënten. Dat meldt de VRT.

De deelsectoren welzijn, onderwijs, tewerkstelling en inburgering krijgen een budget om de kosten voor de Vlaamse Tolkentelefoon op te vangen, gezondheidsvoorzieningen als ziekenhuizen, psychiatrische centra en huisartsen niet.

De gebruikersvergoeding voor Ba-bel, de Vlaamse Tolkentelefoon, is nodig omdat de vzw geen financiering meer krijgt voor de kosten van de tolken en de telefoon.

De Vlaamse Tolkentelefoon kreeg vorig haar bijna 3.000 oproepen. Huisartsen waren goed voor bijna de helft van die telefoongesprekken.

"Wat wij vrezen is dat de huisarts ofwel de kosten zal doorrekenen aan zijn cliënt ofwel dat hij dat hij minder van de dienst gebruik zal maken", klinkt Ward Rommel van de VLK bezorgd.

Archieffoto