Sofie Gierts wint troostprijs met Gouden Stick

Print
Sofie Gierts wint troostprijs met Gouden Stick

Sofie Gierts wint troostprijs met Gouden Stick

Zou het meer zijn dan een schrale troost voor Sofie Gierts? De hockeyster van Antwerp kreeg geen plaatsje bij de olympische selectie, maar werd gisteren wel voor de zesde keer laureate van de Gouden Stick, de trofee die de beste Belgische speelster van het voorbije seizoen huldigt.

Bij de mannen won Florent van Aubel, speler bij het Brasschaatse Dragons, voor zijn ploegmaat Felix Denayer, de laureaat van 2011.

De 32-jarige Sofie Gierts bevestigt met deze trofee haar statuut als beste Belgische speelster van de afgelopen jaren. De keuze voor Gierts is opmerkelijk omdat zij alle achttien geselecteerden voor Londen achter zich laat. Toen bondscoach Pascal Kina het besluit nam om Gierts te weren uit zijn olympische selectie, zorgde dat voor onbegrip bij de publieke opinie en voor een persoonlijk drama bij Gierts zelf. Kina had de Antwerpse klasbak teruggevraagd om mee de kwalificatie voor Londen af te dwingen.

Met haar drie doelpunten in de beslissende match tegen Ierland had Gierts effectief een groot aandeel in die onverwachte plaatsing. Het was dan ook een grote verrassing toen enkele weken later haar olympische droom gekelderd werd. Volgens bondscoach Kina zou Gierts afspraken niet nakomen en de samenhang binnen de groep schaden, aantijgingen die Gierts zelf altijd met overtuiging bestreed.

De uitslag van de Gouden Stick wordt voor zestig procent bepaald door een vakjury (coaches, journalisten, bondsmensen…) en voor veertig procent door stemmen van het grote publiek. Bij deze laatste categorie had Gierts een aanzienlijke bonus opgebouwd.

"Kan ontgoocheling niet goedmaken"

“Uiteraard kan deze Gouden Stick die ontgoocheling niet goedmaken”, zucht Sofie Gierts. Gierts’ uitverkiezing kwam vooral door de massale steun van het publiek. “Dat verbaast me niet. Nog elke dag spreken mensen me erover aan. Onlangs nog, de voorzitter van voetbalclub Beerschot."

Gouden stick kleurt Antwerps

Overigens kleurde de Gouden Stick ook in de jongerencategorie behoorlijk Antwerps. Bij de meisjes onder 21 jaar won de Gentse Alix Gerniers, maar eindigde het Antwerpse span Stephanie De Groof (Dragons) en Judith Vandermeiren (Braxgata) als tweede en derde. Bij de jongens onder 21 jaar haalde Arthur Van Doren (Dragons) het voor Gauthier Boccard (Waterloo Ducks) en Alexander Hendrickx (Antwerp).

MV

Foto: GMax