Granaatappelsap veroorzaakt nieuwe gezondheidshype

Print
Granaatappelsap veroorzaakt nieuwe gezondheidshype

Granaatappelsap veroorzaakt nieuwe gezondheidshype

Drogisten kunnen de vraag naar granaatappelsap amper bijhouden. Niet alleen verhoogt het bij mannen en vrouwen het testosteronniveau, het is ook goed voor de bloeddruk, gaat celveroudering tegen en het zou ook heilzaam zijn tegen prostaatkanker.

Dat het sap thuishoort in het rijtje afrodisiaca bleek eerder al uit een studie van de universiteit van Edinburgh. Volgens Dan Burke, hoogleraar aan een aantal Britse universiteiten, werkt de granaatappel ook in de strijd tegen prostaatkanker.

“Dat bewijzen wetenschappelijke testen”, bevestigt gezondheidsbegeleider Christine Van den Bossche uit Noorderwijk. “En dat heeft vooral te maken met de polyfenolen of antioxidanten die het fruit bevat. Die verhogen onze immuniteit en gaan de kanker te lijf. Het granaatappelsap kan ook preventief worden ingezet.”

Door de hype komt de granaatappel op gelijke hoogte met de rode biet en Omega 3-vetzuren, die verleden jaar in het middelpunt van de belangstelling stonden. “De rode biet, dat was pas een hype”, zegt gezondheidsconsulent Chantal Hanquet, zaakvoerder van natuurwinkel De Kruidenfee in Herenthout. “Dat kwam vooral door Marcel Vanthilt, die er iets over zei in zijn programma ‘Ook getest op mensen’. Dit keer is het de granaatappel die de aandacht van de media krijgt, met een enorme toename van de vraag tot gevolg.”

Over de inname van granaatappelsap bestaat meer dan één visie. Hanquet raadt een gebruik op lange termijn aan, Van den Bossche ziet het veeleer als een onderdeel van een pakket maatregelen. Wie het sap inzet in de strijd tegen prostaatkanker, mag de klassieke geneeskunde niet uit het oog verliezen.

PB

Foto: HVG
Chantal Hanquet van De Kruidenfee