Besparingsmaatregel: belastingen later terugbetaald

Print
Besparingsmaatregel: belastingen later terugbetaald

Besparingsmaatregel: belastingen later terugbetaald

Een tragere afwerking van de belastingaangiftes en daardoor ook een vertraagde terugbetaling van de personenbelasting voor wie te veel voorheffing betaalde. Dat is een van de maatregelen die de regering-Di Rupo overweegt om de begroting te doen kloppen.

De regering-Di Rupo begint deze namiddag aan haar begrotingswerkzaamheden. Ze moet voor 4,5 miljard euro maatregelen nemen om de begrotingsdoelstellingen voor dit en volgend jaar te halen: 0,8 miljard euro in 2012, en 3,7 miljard euro in 2013.

Omdat 2012 op zijn einde loopt, zal er voor dit jaar vooral met eenmalige maatregelen gewerkt worden. Een vertraagde terugbetaling van de belastingen is zo'n eenmalige maatregel.

Het geld dat nog niet wordt terugbetaald, kan gebruikt worden om gaten te dichten. In feite wordt het probleem zo naar volgend jaar verschoven.

Voor 2013 wil de regering wél met structurele maatregelen werken. Het staat nu al vast dat het zal gaan om besparingen én nieuwe belastingen. Een van die nieuwe belastingen is de invoering van 21 procent btw voor advocaten.

ED

Foto: Belga