Jobs in gevaar bij verschillende filialen ArcelorMittal

In de regio Luik zijn jobs bedreigd bij verschillende filialen van staalreus ArcelorMittal. Bij ArcelorMittal Luik zelf wordt nog steeds onderhandeld met de vakbonden omtrent de sluiting van de warme fase. De vakbonden hebben de gesprekken over een nieuw industrieel project dinsdag opgeschort bij gebrek aan vooruitgang. Ze komen pas terug aan de tafel bij de volgende tripartite-bijeenkomst met de directie en het Waals gewest. Woensdag en donderdag wordt wel gepraat over het sociaal luik.

ikerremans

Maar ook bij andere filialen van ArcelorMittal in en rond Luik staan er dus jobs op de helling. Zo werd dinsdag de procedure voorzien in de wet-Renault opgestart bij Mocasier in Sclessin (Luik). De afdeling is actief rond de heropwaardering van staaloverschotten. De problemen situeren zich bij de activiteiten 'Perfo Jaspar' (plooiwerk, knipwerk, stamping van staal). Die zijn niet meer rendabel. 23 jobs worden geschrapt: 13 arbeiders en 10 bedienden. Er werken nu zo'n 110 mensen.

Ook is er een herstructureringsdreiging bij het filiaal TBL (Tailored Blanks Liège), eveneens in Sclessin. De afdeling die onderdelen voor de autosector produceert, zou naar de Gentse directie verschoven worden, dixit de bonden.

Tenslotte worden de activiteiten van ArcelorMittal Construction Belgium in Malmedy, gespecialiseerd in de productie van stalen dakpannen voor de particuliere markt, overgebracht naar ofwel een andere afdeling van ArcelorMittal, ofwel een ander bedrijf. Dat kan gevolgen hebben voor de 14 werknemers.

Nog dinsdag raakte bekend dat bij afdelingen van ArcelorMittal in Gent, Merelbeke en Schoten in totaal 109 jobs bedreigd zijn.

Foto Belga

Meer over Luik