Belkacem spant kort geding aan om te trouwen

Fouad Belkacem, woordvoerder van het ontbonden Sharia4Belgium, heeft een kort geding aangespannen tegen een ambtenaar van de burgerlijke stand. Die weigert naar de gevangenis te gaan om zijn huwelijk te voltrekken.

jatimmermans

Belkacem had na het nikab-incident in Sint-Jans-Molenbeek een videoboodschap verspreid waarin hij zou hebben opgeroepen tot haat en geweld tegen niet-moslims. Hij zit daardoor al sinds begin juni in voorhechtenis in de gevangenis van Antwerpen.

Zijn huwelijksplannen werden daardoor in de war gestuurd. Hij wilde op 17 augustus met zijn zwangere verloofde trouwen, maar door zijn aanhouding moest de plechtigheid in de gevangenis plaatsvinden. De ambtenaar van de burgerlijke stand kwam echter niet opdagen.

Bevalling

Hij kreeg te horen dat volgens het burgerlijk wetboek zijn huwelijk enkel in het gemeentehuis voltrokken kan worden. Belkacem pikte dat niet en spande een kort geding aan. Hij roept de nakende bevalling van zijn verloofde, die rond 20 november werd uitgerekend, als hoogdringendheid in.

De advocate van de ambtenaar pleitte dat de kortgedingrechter niet bevoegd is. "Die kan zich enkel over voorlopige maatregelen uitspreken en een huwelijk lijkt mij toch eerder definitief. Er is ook helemaal geen urgentie: het koppel heeft al een kind zonder getrouwd te zijn. Tot slot voorziet het burgerlijk wetboek ook een beroepsprocedure tegen de weigering om een huwelijk te voltrekken, maar die werd hier niet gevolgd", zegt advocate Muriël Dal.

Op 29 oktober velt de rechter zijn vonnis.

Foto Belga

Meer over Fouad Belkacem