Wereldwijd 72 miljoen mensen gedwongen op de vlucht

Meer dan 72 miljoen mensen zijn gedwongen op de vlucht. Dat blijkt uit het World Disasters Report 2012 dat dinsdag werd voorgesteld door het Rode Kruis-Vlaanderen. Hoofdoorzaak zijn gewapende conflicten, maar ook bouwprojecten en natuurrampen. Twintig miljoen mensen zijn langdurig, soms decennialang, op de vlucht.

drombouts

Drieënveertig miljoen mensen vluchtten ten gevolge van conflicten, geweld en vervolging, onder meer in Irak, Libië, Mali, Somalië en Syrië. Natuurrampen zoals in Haïti, Japan of Pakistan joegen 15 miljoen mensen op de vlucht.

Het aanvoelen is dat er meer rampen zijn ten gevolge van de klimaatopwarming, onder meer in Vietnam. Opvallend is dat eveneens 15 miljoen mensen op de vlucht zijn voor grote infrastructuurprojecten of nieuwe landbouwinitiatieven.

Een treffend voorbeeld is de aanleg van de metro in de Filippijnse hoofdstad Manilla, waar 35.000 mensen de dupe van werden. "Het rapport toont duidelijk aan dat zulke initiatieven vaak een negatieve impact hebben op kwetsbare groepen", zegt manager internationale stafdiensten Axel Vande veegaete.

Aanzienlijk meer vluchtelingen komen in steden terecht. "Vroeger kwamen ze veelal in kampen terecht. Daar konden hulporganisaties gericht werken. In uithoeken van steden is dat veel moeilijker. Er moeten onderbouwde werkmethodes komen voor stadsmigratie", aldus Vande veegaete. Hij ziet een belangrijke taak weggelegd voor de overheid.

"Zij moeten onder meer de status erkennen van slachtoffers die langdurig op de vlucht zijn en het probleem niet onder de mat schuiven."

Belga

Foto Photo News

Meer over Syrië