De Wever ontmoet straks Turtelboom

In Antwerpen zijn de coalitiegesprekken nog niet gestart. Dat zal vanavond om 18u gebeuren, wanneer Annemie Turtelboom (Open Vld) langs komt bij Bart De Wever (N-VA). “Nadat we de emoties van Patrick Janssens hadden gezien, hebben we besloten om hem maandag niet lastig te vallen”, zegt De Wever. “Winnen is mooi, maar je wil anderen geen pijn doen.”

jrosquin

De Wever is uiteraard meer dan voldaan door de voor zijn partij zo succesvolle verkiezingen. Maar hij heeft ook andere gevoelens. “We zaten zondagavond met een groepje getrouwen bijeen om de agenda van vandaag te bespreken, toen de beelden van de geëmotioneerde Patrick Janssens binnenkwamen via onze smartphones”, vertelt hij. “Dat was een domper op onze vreugde. Ik dacht meteen: laat nu maar even het stof neerdwarrelen.”

Onderhandelingen starten om 18u

De Wever wil vanavond de eerste verkennende gesprekken aanvatten. "Ik ben goed voorbereid, ik heb de verschillende partijprogramma’s nog eens doorgenomen. Ik neem deze opdracht als informateur zeer serieus. Ik wil geen eindeloze onderhandelingen met oeverloos geouwehoer."

Als eerste komt de Open Vld van Annemie Turtelboom aan bod op het Schoon Verdiep, maar volgens N-VA is dat "louter om agendatechnische redenen" en moet daar verder niets achter gezocht worden. Wanneer de andere partijen langskomen, moet nog worden vastgelegd. De Wever hoopt naar eigen zeggen alle lijsttrekkers nog deze week te zien.

Zoveel mogelijke coalities zijn er toch niet? Tijdens de informatieronde praat ik met alle lijsttrekkers. Ik wil vier dingen weten: hoe zij de verkiezingsresultaten lezen, welke hun topprioriteiten zijn voor de komende zes jaar, of ze in een meerderheid willen stappen en aan welke coalitie ze de voorkeur geven.

U draagt nu twee petten: die van kandidaat-burgemeester en partijvoorzitter. Hoe gaat u uw tijd verdelen?

Ik ga de komende tijd fulltime voor Antwerpen, mijn agenda is vrij. In de aanloop naar de verkiezingen heb ik als voorzitter keihard gewerkt om de N-VA recht te timmeren. Maar nu er op bijna driehonderd plaatsen lichtjes branden, weten onze lokale mensen wel wat hun te doen staat. En ze kunnen altijd terecht in ons expertisecentrum. Mijn werk als voorzitter zit er voor 2012 op.

Verwacht u moeilijke onderhandelingen? In Antwerpen altijd, dat is nu eenmaal een moeilijke stad. We hebben maandag in Brussel ook signalen uit Antwerpen opgevangen die niet allemaal even constructief waren. Het is duidelijk dat we niet zomaar even vrolijk het blad kunnen omdraaien om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen.

Lex Moolenaar

Meer over Bart De Wever