109 jobs bedreigd door besparingen bij ArcelorMittal

Door een besparingsplan om de kosten van ondersteunde diensten te drukken bij staalreus ArcelorMittal in Gent en Merelbeke, staan 79 jobs op de helling. De lokale gevolgen van een Europees besparingsplan werden dinsdag toegelicht op een bijzondere ondernemingsraad, zo werd vernomen bij het ABVV. Bij ArcelorMittal-dochter AND Steel in Schoten staan 30 van de 47 banen op de helling.

fvranckx

Het bedrijf benadrukt dat de afvloeiingen in Gent op een "sociaal verantwoorde manier" zullen gebeuren.

"Als gevolg van de aanhoudende crisis is er overcapaciteit op de Europese staalmarkt en druk op de verkoopprijzen", verduidelijkt ArcelorMittal Gent. "Om de concurrentiële positie te versterken, is het noodzakelijk om de efficiëntie te verbeteren en de kosten te verminderen, ook in de ondersteunende diensten."

Bij het productiebedrijf ArcelorMittal Gent zijn 44 banen bedreigd van de ruim 700 personeelsleden in 11 ondersteunde diensten. Het zou volgens de vakbonden gaan om 30 arbeiders en 14 bediendejobs.

Bij ArcelorMittal Flat Carbon Europe in Gent, waar onder meer financiën beheerd worden, hr-, sales en marketingafdelingen gevestigd zijn, zouden 35 van de 250 bedienden en kaderleden moeten vertrekken.

Ook bij ArcelorMittal-dochter AND Steel in Schoten, dat staalprofielen op maat prodiceert voor klanten uit de bouwsector, verdwijnen 30 banen. Het zou gaan over 13 arbeiders en 17 bedienden.

ABVV-vakbondssecretaris Rony Schatteman wijst erop dat er al 895 jobs verdwenen in 2009 en dat de besparingen van 2001-2004 ook al ongeveer 700 banen kostten. De vakbonden willen het jobverlies dan ook zoveel mogelijk beperken. Het is nog niet duidelijk of er acties volgen.

Belga