Dure enkelband bij voorhechtenis doet gevangenisbevolking amper dalen

Elektronisch toezicht via gps als vervanging van de voorlopige hechtenis zal veel kosten en de gevangenisbevolking weinig doen dalen. Dat schrijft het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie) in een advies aan de Kamercommissie Justitie.

jdewit

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) wil dat de onderzoeksrechters een voorlopige hechtenis kunnen vervangen door een elektronisch toezicht (ET). Ze kiest voor een systeem met gps-controle. Ze heeft een wetsontwerp ingediend om dat mogelijk te maken, maar dat kon vanmorgen niet worden besproken omdat de meerderheid na een uur wachten nog niet in voldoende aantal was.

500 cellen?

Er werd wel een advies van het NICC rondgedeeld. De criminologen Eric Maes en Benjamin Mine rekenden uit dat dit soort ET mogelijk een kwart van de huidige voorlopige hechtenissen kan vervangen. Als zo'n ET gemiddeld twee maanden duurt, dan komen dagelijks 500 cellen leeg. Die zitten verspreid over alle gevangenissen, zodat de vaste kosten maar weinig zullen dalen.

Bovendien zijn die 500 vrijkomende cellen theorie. "De ervaring in Engeland en Frankrijk wees uit dat de invoering van ET in het kader van voorlopige hechtenis de gevangenisbevolking niet substantieel doet dalen. Het gevaar van net widening is reëel", zo betogen ze.

Bij net widening nemen de onderzoeksrechters verdachten in voorlopige hechtenis die ze vroeger zouden hebben vrijgelaten, precies omdat de voorhechtenis nu door ET kan worden toegepast. Als er net widening is, dan zal de gevangenisbevolking natuurlijk niet dalen, want die ET-ers vervangen dan geen opgesloten voorlopig gehechten, maar wel verdachten in vrijheid.

Gps duur en onbetrouwbaar

De auteurs vrezen dat de invoering van ET in de voorhechtenis veel zal kosten, zeker als dit met gps gebeurt. Bovendien zijn er meerdere juridische en praktische vraagstukken die niet opgelost zijn. Zo is bv. het gps-systeem niet overal betrouwbaar.

JDW Archieffoto

Meer over Annemie Turtelboom