Peeters wil oorlogsbewustzijn van jongeren aanwakkeren

Nu de grootschalige projecten voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog op kruissnelheid raken wil Vlaams minister-President Kris Peeters de jongeren bewust maken van het fenomeen oorlog en vrede. Dat zei hij dinsdagochtend in de Kortrijkse Katho in zijn openingsrede op het Internationaal Congres Herinneringseducatie.

drombouts

Peeters wees een volle aula op een aantal risico's. "Er zijn steeds minder rechtstreekse getuigen van de oorlogsgruwel. Bovendien wordt oorlog vaak geassocieerd met iets op de televisie, en kapot geschoten gebouwen in verre landen", zei Peeters. "We mogen de oorlog die in onze straten woedde nooit vergeten en we moeten jongeren aanleren hoe ze een cascade die leidt tot oorlog kunnen herkennen."

De Vlaamse regering ondersteunt dan ook die educatie. "Zo worden de huidige en toekomstige generaties zich bewust van thema's zoals verdraagzaamheid en internationale verstandhouding", aldus nog Peeters die ook nog eens terugkwam op de Nobelprijsuitreiking van vorige week waarop de Europese Unie de prijs voor de vrede kreeg. "Ik ben trots dat Vlaanderen een belangrijke rol wil opnemen in het grootste en belangrijkste vredesinitiatief."

Ook de jongeren in Groot-Brittannië zullen genoeg aan WOI worden herinnerd. Zo liet de Britse regering vorige week verstaan dat ze tienduizenden jongeren in 2014 naar de Westhoek wil sturen.

Belga

Meer over Eerste Wereldoorlog